Priesters gedwongen het biechtgeheim te doorbreken

Opnieuw eist een Australische staat, deze keer Queensland, bij wet dat priesters aangifte doen van seksuele misdrijven tegen kinderen waar ze tijdens een biecht kennis van krijgen. De staat volgt een aanbeveling van de staatsmisbruikcommissie op.

Dat stond woensdag op het nieuwsportaal van de Australische bisschoppenconferentie “CathNews”.

Meerdere jaren gevangenisstraf mogelijk

De door de Australische federale regering ingestelde commissie presenteerde eind 2017 na vijf jaar werk haar eindrapport. Volgens de wet die met tweederde meerderheid in het parlement van Queensland is aangenomen, riskeren priesters die weigeren het geheim van de biecht te doorbreken, meerdere jaren gevangenisstraf.

Verschillende aartsbisschoppen willen zich er niet aan houden

De katholieke aartsbisschop van de hoofdstad van Queensland, Brisbane, Mark Coleridge, had er bij het parlement op aangedrongen priesters niet te dwingen het biechtgeheim te doorbreken. De kerk zet zich ondubbelzinnig in voor de bescherming van kinderen. Het doorbreken van het geheim van de biecht maakt geen verschil voor de veiligheid van jongeren.

Soortgelijke wetten zijn al van kracht in de staten Zuid-Australië, Victoria, Tasmanië en de stadstaat Canberra. De aartsbisschoppen van de betrokken staten hebben laten weten de wet niet te zullen gehoorzamen.

bron: cathnews

beeld: radiomaria.be

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *