Bidden voor meer roepingen?

30 JUL 2021   GUIDO DIERICKX SJ   –   ESSAY   –   JEZUÏETEN

Er zijn in onze contreien te weinig priesters. Is het antwoord daarop: er moeten meer priesters gewijd worden, of zijn andere wegen denkbaar?

De paus heeft onlangs opgeroepen om te bidden voor meer roepingen. Zo ook de generale overste van de jezuïeten. De reden daarvoor lijkt op het eerste gezicht evident. Een Waalse confrater van ons bedient in het hart van de Ardennen niet minder dan zestien dorpskerkjes en dat terwijl hij nog ander werk heeft. Ja, er zijn te weinig priesters. Maar niet iedereen omschrijft de nood aan priesters op dezelfde manier. 

Een minder klerikaal gezicht

Volgens sommigen zou het krimpen van het priesterbestand de weg vrijmaken voor leken die verantwoordelijkheden in de kerkgemeenschap willen opnemen. Zo zou die een ander, minder klerikaal gezicht krijgen. Er is immers niet enkel een tekort aan priesters maar ook te weinig ruimte voor leken. In een tijd waarin de beschikbare priesters zich haast noodgedwongen terugtrekken op hun pastorale core business zouden leken (naast pastorale) meer specifieke taken op zich kunnen nemen, bijvoorbeeld het bezielen van kerkelijke verenigingen en organisaties, van onderwijs en publicaties. Omdat zij dikwijls beschikken over ervaring en vakkennis, kunnen zij zorgen voor de nodige diversiteit van deskundigheden in de kerkgemeenschap.

De kerk is immers een gemeenschap waarin diverse functies dienen opgenomen te worden. Paulus wees erop in zijn eerste brief aan de Corinthiërs: in de kerkgemeenschap is er een behoefte aan leden die spreken in talen, aan andere die zich wijden aan…..

lees het volledige artikel op igniswebmagazine

Afbeelding: De priesterwijding van Wouter Blesgraaf SJ.Wil je verhalen als deze niet missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *