Online School voor Spiritualiteit

Initiatief van Jos Douma |

Predikant en schrijver Jos Douma begint een online School voor Spiritualiteit. ‘Hier is geen verwachting iets te ervaren, we oefenen aanwezig te zijn in zijn aanwezigheid.’

Theoloog Jos Douma (53) kent ze ook, christenen die bij het horen van het woord spiritualiteit hun schouders ophalen of een wegwuifgebaar maken. ‘Spiritualiteit kan iets vaags of elitairs lijken, dat is jammer en onterecht’, zegt hij. De voorganger, verbonden aan de vrijgemaakt-gereformeerde Plantagekerk in Zwolle, schrijver en docent is al jaren bezig met het thema. Zo schreef hij over lectio divina, een vorm van mediterend bidden om God te ontmoeten in een enkele bijbeltekst. ‘Spiritualiteit is een paraplu waaronder verschillende praktijken vallen’, zegt Douma. ‘Tijdens meditatie denk je na over woorden van God. Bij de praktijk gebed, richt je je met woorden tot God. En de praktijk contemplatie draait om de stilte voorbij de woorden. Stil aanwezig zijn, zonder dat je iets verwacht, zou ik bijna zeggen. Daar zijn we huiverig voor, want we willen graag iets nuttigs doen, niet stilstaan.’ 

Douma vergelijkt contemplatie graag met de sabbat. ‘Deze door God gegeven rustdag is er om een zevende van je tijd te verstillen’, zegt hij. ‘Van daaruit ……

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Ga naar de site van de School voor Spiritualiteit

beeld: https://www.levenindekerk.nl/josdouma2020-16_9.png

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *