Rai-directie wil besparen op reiskosten pausbezoek

Interreligieuze ontmoeting in Ur, de geboorteplek van aartsvader Abraham © VaticanNews

Journalisten van de Rai protesteren in een open brief aan de directie van de openbare omroep tegen de voorgenomen besparingen op de verslaggeving over pausreizen. Die gaan al in voor het komende bezoek van paus Franciscus aan Boedapest en Slowakije, waarbij nu al aan enkele vaticanwatchers van de Rai wordt geweigerd om mee te reizen om van daaruit verslag uit te brengen.

In hun brief waarschuwen de journalisten ervoor dat op die manier ruimte wordt gemaakt voor commerciële omroepen, die de Rai nu al proberen te verdringen. Bovendien dreigt deze beslissing de relatie als bevoorrechte partner van het Vaticaan aan te tasten. De Rai-journalisten vinden het ook onverstandig om toe te geven aan de tendens bij andere radio- en televisiemaatschappijen om evenementen zoals pausbezoeken alleen vanop de redactie en voor het computerscherm te volgen. Iedereen begrijpt de meerwaarde van een journalist ter plaatse.

De Rai-leiding stuurt volgens de ondertekenaars van de brief een erg slecht signaal uit met het opgeven van zijn informatieaanbod over de activiteiten van de paus. Tegen de achtergrond van de pandemie die nog altijd aan de gang is en in het licht van de wereldcrisis waaraan wij proberen te ontsnappen, is het essentieel om steun te geven aan morele waarden, zoals die ook geboden wordt door een op planetair niveau erkende autoriteit zoals paus Franciscus, ongeacht ideologische, politieke of religieuze overtuigingen. Het is onbegrijpelijk dat er op dit vlak toegevingen worden gedaan om een paar duizend euro te besparen.

Bron: affaritaliani.it/kerknet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *