Hongarije: Agapèmaaltijd startpunt Eucharistisch Wereldcongres

Aan de vooravond van het 52e Wereldeucharistisch Congres vond zaterdagavond in alle Hongaarse bisdommen een agapè, een feestelijke liefdesmaaltijd, plaats voor in totaal 5.000 mensen in behoeftige omstandigheden, en ouderen en alleenstaanden. In Boedapest nam de Hongaarse kardinaal Péter Erdö deel aan een maaltijd met de daklozen van de stad.

LEES OOK03/09/2021

Hongarije: kardinaal Erdö hoopt op impulsen van het bezoek van de paus

Rundergoulash en de officiële taart van het grote evenement kwamen zaterdagavond in Boedapest op tafel van de maaltijd waaraan 600 daklozen, religieuze hoogwaardigheidsbekleders en Hongaarse politici deelnamen.

In Boedapest en de meeste Hongaarse bisdommen waren bijstandsgezinnen, ouderen en alleenstaanden welkom. Bisdommen, hulporganisaties en religieuze ordes uit heel Hongarije waren betrokken bij de organisatie van het liefdadigheidsevenement.

Sluitingsdienst op zondag met de paus

Het 52e Wereldeucharistisch Congres begint vandaag zondag 5 september in de Hongaarse hoofdstad. Paus Franciscus wordt komende zondag bij de slotviering verwacht.  Dat is uitzonderlijk, meestal stuurt de paus een apostolisch gezant. Het motto van het grote evenement, dat een week duurt van 5 tot 12 september zal plaatsvinden, is een vers uit psalm 87,7: ‘Al mijn bronnen ontspringen in U’.

De centrale locatie van het congres is het expositiecentrum “Hungexpo”. Voor de congresdeelnemers begint elke dag met een gemeenschappelijk gebed en meditaties onder leiding van bisschoppen van over de hele wereld. Daarna volgen catechese over geloofsonderwerpen, kerkdiensten en werkgroepen in de middag. Het programma wordt aangevuld met een breed scala aan tentoonstellingen, concerten en een familiedag op het Margaretha-eiland van Boedapest.

Het einde van de dag is een processie bij kaarslicht vanaf het Kossuth-plein voor het Parlement op 11 september over de brede boulevard van Andrassy Street naar het Heldenplein, waar de paus de slotdienst op 12 september zal vieren.

De focus ligt op de Heilige Eucharistie

Een eucharistisch wereldcongres wil het begrip en de verering van het sacrament van de Heilige Eucharistie in de plaatselijke en universele Kerk bevorderen en verdiepen. Voor de tweede keer sinds 1938 is Boedapest gastheer van deze grote katholieke bijeenkomst die om de vier tot vijf jaar plaatsvindt. Door corona werd het nu een jaar later dan voorzien.

(Vaticaan nieuws – pr)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *