Kritiek vanuit Synodale Weg op pauselijke belissingen

Voorafgaande aan de tweede algemene vergadering van de Synodale Weg (30 september – 2 oktober) in Duitsland oefenen 57 vooraanstaande deelnemers aan de hervormingsdialoog kritiek uit op de besluiten van de paus ten aanzien van de bisschoppen die in opspraak waren geraakt door hun handelen in misbruikzaken.

Het Centraal Comitee van de Duitse katholieke leken (ZdK) toonde zich geschokt over de redenen van p;aus Franciscus om te weigeren bisschoppen te ontslaan. Ook het gegeven dat de paus de Keulse kardinaal Rainer Maria Woelki ernstige fouten op communicatief vlak verwijt die de sfeer in het aartsbisdom hebben verziekt, was blijkbaar geen reden om hem te ontslaan. De kardinaal gaat tot het begin van de vasten op bezinningsverlof.
In de verklaring tonen de ondertekenaars hun vastberadenheid om te blijven werken aan de dialoog over de toekomst van de katholieke kerk in Duitsland.

Paus moet het synodale pad volgen met een open geest

De ondertekenaars stellen: “We verwachten dat onze bisschoppen dit pad volgen en vormgeven als een teken en hulpmiddel voor een echte herontdekking van het goede nieuws van God in onze tijd. En we verwachten dat de bisschop van Rome de impulsen van onze synode deelt in gemeenschap met alle bisschoppen, onbevooroordeeld. Anders zou elke toespraak over de synodaliteit van onze kerk een farce worden.’

De ondertekenaars zijn o.a. ZdK vice-president Karin Kortmann, de voorzitter van de Katholieke Duitse Vrouwenvereniging (KDFB), Maria Flachsbarth, de Erfurt-dogmaticus Julia Knop.

bron: domradio.de

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *