Paus Franciscus maakt van zijn hart geen moordkuil

Paus Franciscus maakt in deze dagen zijn 34e reis naar het buitenland.
Hij begon met een bezoek aan het Eucharistisch Congres in Budapest.
Een diplomatieke opstelling was de paus vreemd, hij oefende kritiek uit op de Hongaarse regering, de leiding van de kerk en de samenleving
.

Toen Franciscus op terugreis was van zijn reis naar Irak had hij in gesprek met de journalisten al duidelijk aangegeven dat het bezoek aan Hongarije het Eucharistisch Congres betrof en dat het geen staatsbezoek was.

De afstandelijkheid spreekt duidelijk uit de foto van de bijeenkomst van de paus met de president en de premier van Hongarije in het Museum van de Schone kunsten, allesbehalve een uiting van een warme sfeer.. de afstand was wel meer dan anderhalve meter…

Orban wijdt één zin op Facebook aan de ontmoeting met Franciscus: “Ik heb paus Franciscus gevraagd om christelijk Hongarije niet ten onder te laten gaan”. Het geschenk dat hij aan de paus gaf is ook veelbetekenend: een facsimile van een brief van koning Bela IV die paus Innocentius IV waarschuwt voor een invasie van de Tartaren, hartverwarmend?

Franciscus ontmoette ook vertegenwoordigers van Hongaarse Joden. In die bijeenkomst riep de paus op tot “strijd tegen het nog altijd smeulende antisemtisme in Europa.” Wellicht had de paus daarbij op het oog de smaadcampagne van premier Orban tegen de Hongaars-Amerikaanse inversteerder en philantroop George Soros.

In zijn preek tijdens de afsluitende eucharistieviering op het Plein van de Helden waarschuwde de paus de Hongaarse samenleving: “Vertoon en triomfalisme” zijn niet de weg naar God, en jezelf tot idool verheffen moet met de hulp van Jezus overwonnen worden”  en dat aan de voet van het Milleniummonument!

De Hongaarse bisschoppen hadden als verwachting en hoop van dit bezoek uitgesproken dat het zou leiden tot een ”wedergeboorte van de kerk in Hongarije” .. Als de woorden van de paus dat bewerken zullen de bisschoppen verrast zijn in welke richting die wedergeboorte gaat.

De berichtgeving van het Vaticaan over het bezoek is wat diplomatieker

beeld: vatican media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *