Theologe Calmeyn bekritiseert de media voor geruchten over Aupetit

“Als ik een man was geweest…”

Het ontslag van Parijse aartsbisschop Michel Aupetit weergalmt. Nu heeft de theoloog Laetitia Calmeyn, door een roddelblad de ‘vriend’ van de afgetreden aartsbisschop van Parijs genoemd, geklaagd over de rol van de media in het schandaal.

“Als ik een man was geweest, zou de kwestie van vriendschap met bisschop Aupetit niet zijn ontstaan”, zei de 46-jarige theologe in een interview met de krant La Croix.
Na de eerste schok besloot ze zelf naar buiten te treden, zegt Calmeyn, die theologie doceert aan het prestigieuze Paris College des Bernardins en hoofd is van het Hoger Instituut voor Religiewetenschappen (ISSR). 

“Moeten vrouwen in de kerk gereduceerd worden tot objecten van achterdocht, fantasie of onderdanigheid? Betekent dit alles dat in de kerk en in de ogen van de wereld een vriendschappelijke relatie tussen man en vrouw ondenkbaar is?”

Openbaring verhaal in tabloid magazine

De tabloid “Paris Match” publiceerde donderdag een nieuw onthullend verhaal over Aupetit. Een foto genomen met een telelens op de titelpagina toonde de aartsbisschop met zijn vermeende “vriendin Laetitia” en de datum “6 december”; de kop: “Geen pardon voor de aartsbisschop van Parijs. Hij heeft tegen de paus gelogen.”
Paus Franciscus heeft het ontslag van Aupetit ongebruikelijk vlug binnen een week aanvaard.

Dit ontslag werd voorafgegaan door berichten in de media over ruzies binnen het aartsbisdom evenals geruchten over een relatie met een vrouw in 2012. Aupetit ontkende, maar gaf een mogelijk “dubbelzinnig gedrag” toe. 
Op zijn terugvlucht van Athene naar Rome een week geleden, gaf Franciscus de media de schuld van de terugtrekking van Aupetit. “Ze zouden nader onderzoek moeten doen en niet alleen afgaan op geruchten.”

Juridische stappen aangekondigd

Aupetit ontkende scherp en protesteerde tegen “leugenachtige beschuldigingen” en “weerzinwekkende methoden” van de krant. Hij kondigde juridische stappen aan. 
Calmeyn voegde eraan toe dat advocaten momenteel de mogelijkheid van een rechtszaak onderzoeken: inbreuk op de privacy, laster, enz. “We moeten voorkomen dat zoiets opnieuw gebeurt, aldus de theologe. Het schandaal is “ligt niet in een vriendschap, zeker niet, maar in het daarin gesuggereerde kwaad’.

Calmeyn protesteerde ook tegen de beschuldiging dat zij een onevenredige plaats zou hebben ingenomen in het bestuur van het aartsbisdom Parijs. Ze behoorde niet eens tot het managementteam van Aupetit; en als ze over wat dan ook door priesters of leken was geraadpleegd, was dat vanwege haar theologische kwaliteiten. Ze is ook adviseur van de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer.

Geboren in België, is ze sinds 2013 gewijde Maagd van het aartsbisdom Parijs;  Dat betekent dat zij een vrouw is die zichzelf in dienst van God heeft gesteld en daarbij maagdelijkheid heeft gezworen. Wereldwijd zijn er slechts ongeveer 5.000. Een bekende Nederlandse maagd was Nelly Stienstra(+ 2016)

bron: Domradio.de

beeld: rai.it