Indonesië beschermt diensten met Kerstmis

Kathedraal van Djakarta, Satan Maria Diangkat Surga

Ongeveer 250000 politieagenten en soldaten worden in Indonesië met Kerstmis gemobiliseerd. Zij voeren de “Operatie Kaars” uit die tot doel heeft om de kerstvieringen in kerken en op andere plaatsen tegen terroritische aanslagen te beschermen. Ook uit moslimkringen nemen vrijwilligers aan deze actie deel.
De afgelopen maand tientallen verdachten uit de radicaal-mitische terreurgroep Jemaah Islamiyah (JI) zijn gearresteerd,, zo meldt Ucanews woensdag.

Op kerstavond 2000 was JI verantwoordelijk voor de terroristische aanslagen op de katholieke kathedraal van Santa Maria Diangkat ke Surga (Hemelvaart van Maria), andere kerken in de Indonesische hoofdstad en tientallen op Sumatra, Java en in de provincie West Nusa Tenggara. Bij de aanslagen kwamen 18 mensen om het leven.

Tien procent christenen in Indonesië

Volgens Ucanews zijn er aanvullende beschermende maatregelen van toepassing op kerken die in het verleden al het doelwit waren van islamitische terroristische aanslagen met Kerstmis en Pasen. Naast de kathedraal van Jakarta zijn dit de katholieke kerk van Santa Maria en twee protestantse kerken in Surabaya, waar in mei 2018 19 mensen omkwamen bij zelfmoordaanslagen.

In Indonesië wonen voornamelijk moslims. Ongeveer tien procent van de ruim 270 miljoen inwoners is christen.

Aanslagen op christenen gedurende vele jaren

In Zuid-Sulawesi zal een sterke politiemacht de 31 kerken in de provincie beschermen. In de eerste maanden van dit jaar was er een reeks islamitische terroristische aanslagen op kerken in Zuid-Sulawesi, waaronder op Palmzondag de katholieke kathedraal Heilig Hart van Jezus in de provinciehoofdstad Makassar.

Volgens terreurexperts is Sulawesi de basis van de terroristische organisatie ‘Oost-Indonesische Mujahideen’, die vanuit daar al jaren aanslagen pleegt op kerken en christenen. Er zijn meer dan 11.000 katholieke en protestantse kerken in het overwegend islamitische Indonesië. Ondanks de terroristische dreiging en Corona-maatregelen zijn de kerken met kerst gewoon open.

bron: Ucanews

Beeld: nl.depositfoto