Actie Kerkbalans 2022

Een klinkende start voor Actie Kerkbalans

Op zaterdag 15 januari zullen bij veel kerken om 12 uur de klokken luiden, de start van de Actie Kerkbalans van dit jaar. Dankzij Actie Kerkbalans kunnen kerkgemeenschappen functioneren en kunnen zij hun maatschappelijke functie blijven vervullen.

Actie Kerkbalans

Kerkbalans is een landelijke campagne en initiatief van de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland, de Evangelische Broedergemeente en de Oud-Katholieke Kerk. Met meer dan 2000 deelnemende kerken is het de grootste fondsenwervende actie in Nederland. Parochies en gemeenten krijgen geen subsidie en hebben daarom een financiële bijdrage nodig van hun leden om te kunnen bestaan en hun activiteiten te blijven ondernemen. Zo blijven ze van waarde voor hun leden en de samenleving. De actieperiode loopt van 15 tot en met 29 januari 2022.

Waarde van de kerk

Door de klokken te luiden, wordt de aandacht gevraagd voor het belang van de kerk. Leden omschrijven de waarde van de kerk als volgt: ‘In de kerk mag ik zijn wie ik ben’, ‘Ik kom er tot rust in de hectiek van alle dag’ of ‘Ik kan er praten over wat me bezighoudt en mijn zorgen uiten’.
Ook de maatschappelijke functie van de kerk is van grote betekenis. Met verschillende activiteiten maakt de kerk zich sterk voor mensen in de samenleving die steun nodig hebben. Voorbeeld: Vrijwilligers organiseren wekelijks een maaltijd voor diegene in de buurt die hier behoefte aan heeft. Een mooi gebaar van gastvrijheid! Als kerk je samenleving dienen, dat vind ik heel waardevol.

Vandaag voor de kerk van morgen

Slogan van de Actie Kerkbalans is ‘Geef vandaag voor de kerk van morgen.’ Want kerken willen ook voor de generaties die komen van betekenis zijn. Wanneer kerkleden vandaag geven, kan de kerk blijven doen waar ze al eeuwenlang voor staat: omzien naar elkaar.

Lees meer over de actie op www.kerkbalans.nl