Een première voor vrouwen in de Sint-Pietersbasiliek

Paus Franciscus zal komende zondag voorgaan in de eucharistie op de zondag van het Woord van God (ook: Bijbelzondag) in de Sint-Pietersbasiliek. Er is een belangrijke première gepland, die ook vrouwen raakt.

Tijdens deze viering zal de paus voor het eerst officieel leken (mannen en vrouwen) het ambt van lector en acolieten toevertrouwen. Dat heeft de Pauselijke Raad voor de Nieuwe Evangelisatie dinsdag bekendgemaakt.

Wat Franciscus op zondag doet, is geen wijding; maar het is de eerste keer dat een kerkelijke innovatie waartoe de paus in 2021 besloot, nu in praktijk wordt gebracht. Het belangrijkste is dat het officieel is – want niet officieel hebben vrouwen en mannen al eerder gediend als lector of acolieten in veel parochies over de hele wereld. Zelfs in de Sint-Pietersbasiliek hebben vrouwen tijdens de mis deze taak al vervuld.

Nieuw ritueel

Voor de opdracht, die deze zondag moet plaatsvinden, is een apart ritueel bedacht, waarvan nog geen officiële versie is.  Het ritueel zal na het evangelie plaatsvinden. De nieuwe lectoren en acolieten komen uit vier continenten.

Een kruis en een Bijbel

En voor deze zondag staat er nog een première gepland: tijdens de viering van aanstaande zondag wil Franciscus het ambt van de catecheet officieel introduceren bij leken – mannen en vrouwen. Ook hiervoor heeft hij recentelijk de canonieke randvoorwaarden geschapen (met een decreet van mei 2021). Franciscus zal de nieuwe catechisten een kruis overhandigen en de lectoren krijgen een bijbel.

Live te volgen

Franciscus introduceerde de Bijbelzondag drie jaar geleden in de universele Kerk. De viering wordt aanstaande zondag wordt vanaf 9.30 uur live uitgezonden door Radio Vatican – met commentaar in het Duits.

(Vaticaan nieuws – sk)

beeld: https://www.vaticannews.va/santa-messa-con-la-comunita–filippina/