Van God los? De onstuimige jaren zestig

Vader en Moeder Pullen en hun 16 kinderen, Brabants groot gezin

Ter voorbereiding op de tentoonstelling Van God los? De onstuimige jaren zestig (5 februari t/m 5 juni) geven twee gerenommeerde hoogleraren James Kennedy en Geert Buelens een inleidend online college over de jaren zestig. De lezingen worden ingeleid door conservator Tanja Kootte.
Bijna geen land ter wereld maakte in de jaren zestig zulke ingrijpende veranderingen door als Nederland. In minder dan een decennium veranderde het van een ouderwetse natie in een samenleving met een uitzonderlijk tolerant en progressief klimaat.


Over James Kennedy

Een opmerkelijke ontwikkeling – die echter niet alleen te danken was aan bewegingen als Provo. Hoe kwam dit? Wat maakte het land zo bijzonder? In deze lezing laat historicus James Kennedy zien dat ook de autoriteiten hierin een belangrijke rol speelden.
James Kennedy is de auteur van Nieuw Babylon in aanbouw. Nederland in de jaren zestig. Sinds het in 1995 uitkwam geldt het als standaardwerk van de moderne Nederlandse geschiedenis. James Kennedy is hoogleraar Moderne Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Tussen 2015 en 2020 was hij decaan van het University College Utrecht. Hij geeft de lezing op 21 januari.

Over Geert Buelens

Wie aan de jaren zestig denkt, denkt aan The Beatles, Provo en de minirok. Maar om dit decennium te begrijpen zijn internationale kassuccessen als West Side Story en The Sound of Music minstens zo belangrijk.
In zijn lezing op 28 januari werpt Buelens een nieuw licht op dit decennium en vult hij het bestaande beeld aan: de bestudering van artistieke en culturele ontwikkelingen in Afrika, Latijns Amerika en Azië zorgen voor een verfrissende kijk op deze tijd. Ook laat Buelens zien dat de jaren zestig veel religieuzer waren dan men tegenwoordig vaak denkt.
Geert Buelens is de auteur van De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis (2018). Hij dichter, essayist en columnist en hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht.

Aanmelden online lezing
  • De lezingen vinden online plaats (via Zoom)
  • Inschrijven voor de online lezing kan tot 12.00 uur, de dag voor de lezing. U krijgt een dag van tevoren de zoomlink toegestuurd via uw e-mail.
  • De lezing wordt eenmaal aangeboden, resp. op vrijdag 21 januari en vrijdag 28 januari om 16.00 uur.
  • Deelname aan de online lezing is gratis.
    Aanmelden 21 januari
    Aanmelden 28 januari
    Per computer waarmee u naar de lezing luistert, hoeft u zich maar 1 keer aan te melden.

bron: Catharijneconvent

beeld: collectie Heusdeninbeeld