Kerkelijke schandalen en hun gevolgen

De ontkerkelijking en het opzeggen van het lidmaatschap nemen geleidelijk toe vanaf de jaren zestig. Welke rol spelen grote kerkelijke schandalen daarin? In Duitsland konden sociologen dat nauwkeurig onderzoeken.

In onze katholieke kerkgemeenschap gebeurden dingen die aanleiding gaven tot grote schandalen. Op zich is dat al erg genoeg. Maar daarbij komt nog dat die schandalen kwalijke gevolgen hadden en bijvoorbeeld aanleiding gaven tot kerkverlating. Welke omvang heeft de kerkverlating aangenomen? 

Financiële overwegingen hebben zwaarder gewogen, zo bleek later, dan de ethisch-kerkelijke

In Duitsland is het mogelijk die vraag cijfermatig te beantwoorden. Daar is immers de Kirchensteuer in voege. Alle leden van de katholieke en protestantse kerkgemeenschappen betalen immers, bovenop hun inkomensbelasting, een belasting van 8 à 9 procent aan hun kerkgemeenschap. Die belasting wordt samen met de inkomensbelasting geïnd door de staat. Belastingplichtigen die niet tot een kerkgemeenschap behoren zijn ervan ontslagen. Een ietwat vreemde regeling die de burgers ertoe zou kunnen aanzetten hun kerkelijk lidmaatschap op te zeggen terwijl ze erop blijven rekenen dat de kerken hun opdrachten inzake onderwijs en gezondheidszorg, om er maar twee te noemen, zullen blijven vervullen. En inderdaad, een aantal van hen maakt van die mogelijkheid gebruik, vooral nu de ontkerkelijking toeneemt.

Lees het volledige artikel op igniswebmagazine

beeld> http://www.geloofsgemeenschaptzand.nl/wp-content/uploads/2015/02/kerkafbraak.jpg