Paus roept op tot vrede, ook in het Russisch en Oekraïene (update)

Paus bezocht de Russische ambassade |

Op vrijdagmiddag bezocht Franciscus, verrassend de Russische ambassade bij de Heilige Stoel. In een tweet op vrijdagavond laat citeerde de kerkleider de woorden uit zijn encycliek Fratelli tutti: “Elke oorlog laat de wereld erger achter dan hij haar aantrof. Oorlog is een mislukking van politiek en menselijkheid, een schandelijke capitulatie”.

Het Vaticaan verspreidde het citaat uit de encycliek in de gebruikelijke talen Italiaans, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Duits, Pools en Arabisch – en bij uitzondering ook in het Russisch en Oekraïens.

De Romeinse congregatie van de Grieks-katholieke Kerk van Oekraïne riep zaterdag op tot donaties voor de Oekraïense vluchtelingen.

Paus bezocht Russische ambassadeur

Op vrijdagmiddag bezocht Franciscus de Russische ambassade bij de Heilige Stoel.
Volgens het Vaticaan heeft de paus daar bijna een half uur gesproken met ambassadeur Alexander Avdeev om zijn “bezorgdheid over de oorlog” te uiten. Volgens Russische media riep de paus op om mensen te sparen. Volgens “Vatican News” belde Franciscus ook met de groot- aartsbisschop van Kiev, Sviatoslav Shevchuk. Tijdens het gesprek informeerde de paus naar de situatie in Kiev en in heel Oekraïne. Hij kondigde aan dat hij alles zou doen wat in zijn macht lag en bedankte de Oekraïense Grieks-katholieke kerk voor het helpen van de lokale bevolking.

Vasten- en gebedsdag voor Oekraïne op Aswoensdag 

Afgelopen woensdag riep Franciscus op tot een dag van vasten en gebed voor Oekraïne aanstaande Aswoensdag (2 maart).

Na de aanval door Russische troepen op donderdag zei kardinaal staatssecretaris Pietro Parolin dat er nog steeds ruimte is voor onderhandeling “die de wereld zullen redden van de waanzin en gruwel van oorlog”. ’ vervolgde Parolin.caan roept op tot blijvende inzet voor vrede in Oekraïne. Kardinaal staatssecretaris Pietro Parolin zei in een verklaring dat er nog tijd was voor goodwill, ruimte voor onderhandeling om de wereld te redden van de waanzin en gruwel van oorlog. “Wij gelovigen verliezen de hoop niet op een sprankje geweten van degenen die het lot van de wereld in hun handen hebben”, vervolgde Parolin.

Lees ook het commentaar op het bezoek van de paus aan de Russische ambassade

bron: vatican news
beeld: https://media.diariopopular.com.ar//papa-caminajpg.jpg