Paus zegt openbare optredens af wegens knieklachten

Paus Franciscus zal de Mediterrane Vredesbijeenkomst in Florence niet kunnen bijwonen, noch zal hij de viering van Aswoensdag kunnen leiden. De oorzaak is een acute gewrichtsontsteking in de knie, zo maakte de Vaticaanse persdienst vrijdag bekend.

Florence: Vredesbijeenkomst bijzonder belangrijk op dit moment

De dokter heeft de paus “een langere rustperiode voorgeschreven”. Franciscus, 85 jaar oud, heeft al eerder last gehad van pijnlijke ischias. Op zondag 27 februari wilde hij naar Florence reizen voor de Mediterrane vredesbijeenkomst, die sinds woensdag aan de gang is. Hij zou een toespraak houden waar bijzonder reikhalzend naar werd uitgekeken tegen de achtergrond van de Russische invasie van Oekraïne.

Ook boeteprocessie zonder paus

Op Aswoensdagmiddag houdt de paus gewoonlijk een mis in Santa Sabina aan de Aventijn, inclusief een boeteprocessie. Beide moeten dit jaar plaatsvinden zonder de paus. In de aankondiging van het Vaticaan staat niet of Franciscus woensdagochtend de algemene audiëntie kan houden.

De voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, kardinaal Gualtiero Bassetti, sprak zijn verbondenheid met de paus uit namens de mediterrane bisschoppen die in Florence waren bijeengekomen. “We weten hoe belangrijk deze bijeenkomst voor hem is”, schreef de kardinaal in een verklaring. Franciscus heeft de bijeenkomst van vrede altijd gesteund en de bisschoppen aangemoedigd om door te gaan op de ingeslagen weg. “Op zondag zullen we allemaal geestelijk verenigd zijn; we zullen samen bidden voor vrede en onze gedachten op Oekraïne richten.”

bron: Vatican News

beeld: whig.com