Van God Los – een tentoonstelling in het Catharijneconvent

illustratie uit de tentoonstelling

Van God los?

Tentoonstelling van 19 feb – 28 aug 2022

Welkom in de onstuimige jaren zestig. Een van de meest revolutionaire én religieuze periodes uit de Nederlandse geschiedenis. Aan het begin was de invloed van de kerk op het dagelijks leven nog zeer groot. Toch ontstonden er barsten.

In 1960 behoorde Nederland nog tot de meest christelijke landen van Europa, maar nergens waren de veranderingen zo tumultueus. Zo werd Nederland van het braafste jongetje van de klas zelfs het ‘enfant terrible’ van de katholieke kerk. Dit alles onder grote belangstelling van de internationale pers. Ook binnen de protestantse kerk gebeurde er veel. Maar wie denkt dat religie in dit onstuimige decennium met een sneltreinvaart uit Nederland verdween, heeft het mis.

De jaren zestig waren namelijk ook de tijd van invloedrijke tv-dominees, religieuze bestsellers, beatmissen, zenboeddhisme, opzwepende evangelische bijeenkomsten en experimentele kerkbouw. Zelfs Provo ‘s bediende zich van christelijke taal en ook de reformatorische zuil kwam in deze periode op. Nederland was veel religieuzer dan vaak wordt gedacht!

Jan Wolkers bij demonstratie foto Ben van Meerendonk
Progressieven in de kerk, slopers aan het werk.

In Van God los? toont het museum Catharijneconvent aan de hand van fotografie, muziek, kunst, radio- en tv-fragmenten een wereld waarin het geloof en de traditionele invulling daarvan ter discussie werden gesteld. De eeuwenoude hechte band tussen het instituut kerk en het geloof bleek niet langer vanzelfsprekend. In de tentoonstelling komen zowel de ludieke en vernieuwende geluiden van deze periode (denk aan Gerard Reve en Godfried Bomans ) als de conservatieve tegenbewegingen aan bod. De bekendste anti-progressieve slogan uit die tijd is misschien wel ‘progressieven in de kerk, slopers aan het werk’.

Ga naar de website van het Catharijneconvent en beluister de podcastserie Van God los?
Er is er een uitgebreid randprogramma bij Van God Los? Met Oek de Jong, Freek de Jonge, Tanja Kootte, Daniela Hooghiemstra en vele anderen. De lezingen worden steeds aangevuld. Bezoek de site van het museum Catharijneconvent voor de actuele informatie.