Katholieke Caritas actief in Oekraïne

Caritas-Spes, wat ‘Liefde’ en ‘Hoop’ betekent in het Latijn, is een liefdadigheidsmissie van de rooms-katholieke kerk in Oekraïne. Het werd opgericht door de rooms-katholieke bisschoppen van Oekraïne in mei 1995 en werd later geregistreerd door het Staatscomité voor religieuze aangelegenheden in september 1996. Caritas was de eerste organisatie die humanitaire hulp bood na de onafhankelijkheid van Oekraïne van de Sovjet-Unie in 1991.

Omdat het militaire conflict in het oosten van Oekraïne nog steeds woedt, voert Caritas-Spes activiteiten uit zoals de distributie van voedsel, kleding en medicijnen. Het biedt psychologische hulp aan mensen in nood en zelfs wat financiële steun aan mensen die in gebieden wonen die niet onder controle van de overheid staan. Caritas-Spes is ook gestart met een belangrijk medisch project dat voornamelijk in het oosten van het land actief is.

Vanaf het allereerste begin ligt de focus van Caritas-Spes op kinderen. Na Tsjernobyl financierde Caritas hulp aan kinderen die hadden geleden, hetzij door ze naar kuuroorden in Oekraïne of naar ziekenhuizen in het buitenland te sturen. Caritas is gespecialiseerd in het verbeteren van de gezondheid van kinderen. Elk jaar verbeteren ongeveer 3000 kinderen hun gezondheid in onze recreatiecentra.

Andere sociale projecten van Caritas-Spes zijn gericht op het ondersteunen van jongeren, senioren, behoeftigen, verslaafden en mensen met hiv/aids. Onze missie biedt ook werkgelegenheid aan mensen in economisch achtergebleven gebieden van Oekraïne door middel van zelfvoorzienende projecten.

Caritas-Spes heeft tot 80 regionale centra op het hele grondgebied van Oekraïne. die actief hulp organiseren. Caritas-Spes Oekraïne is sinds 1999 lid van Caritas Europa en Caritas Internationalis.

lees ook:

Oekraïense vluchtelingencrisis: Caritas werkt aan schaalvergroting in alle buurlanden om hulp te bieden

Lees verder…

CARITAS IN OEKRANE: DE SITUATIE IS DRAMATISCH, MAAR WIJ BLIJVEN OM TE HELPEN

“Oekraïne stevent af op humanitaire catastrofe”

Lees verder…

Caritas is van mening dat niemand mag worden achtergelaten en onze nationale organisaties in de getroffen landen voeren hun inspanningen op om het bewustzijn te vergroten en hulp te bieden aan mensen in nood. Actie, bewustwording en belangenbehartiging, zonder het gebed te vergeten. Dit zijn de richtlijnen van het werk van Caritas, dat vandaag wereldwijd voorop loopt om te reageren op de COVID-19-pandemie.

Lees verder…

More violence in Eastern Ukraine, thousands are without water and power
Pope appeal for Ukraine

Pope Francis has asked for a special collection 24 April for humanitarian aid for Ukraine. Since the crisis began, Caritas has helped more than 260,000 people.

War-torn Ukraine needs aid
Caritas launches Ukraine appeal

Lees verder…

Het blijvende trauma van de oorlog in Oekraïne

Levens verscheurd door de verschrikkingen van de oorlog en hoe Caritas Oekraïne families helpt de wonden te helen.