Opnieuw telefoongesprek Franciscus en Selenskyj

Parolin over oorlog Oekraïne: ‘We zijn beschikbaar als bemiddelaars’

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyj was deze dinsdag verbonden met het Italiaanse parlement, dat om deze rede in een gezamenlijke zitting van beide kamers bijeenkwam. De president meldde dat hij eerder met de paus had gesproken: “Hij zei zeer belangrijke woorden”, benadrukte Selenskyj. De president voegde eraan toe dat hij de paus vertelde over het verzet van het Oekraïense volk “dat, toen het ‘ t kwaad zag, een leger werd”.

Al in de ochtend had Zelenskyj op zijn officiële Twitter-account commentaar gegeven over zijn gesprek met de paus: “Ik heb met paus Franciscus gesproken. Ik rapporteerde aan Zijne Heiligheid de moeilijke humanitaire situatie en de blokkade van de hulpcorridors door Russische troepen. De intermediaire rol van de Heilige Stoel bij het beëindigen van menselijk lijden zou worden toegejuicht. Ik heb bedankt voor de gebeden voor vrede en voor Oekraïne”.

“De bemiddelende rol van de Heilige Stoel bij het beëindigen van menselijk lijden zou worden toegejuicht”

De Oekraïense ambassadeur bij de Heilige Stoel Andrii Yurasch tweette ook over dit telefoontje van vandaag, eraan toevoegend dat de paus de Oekraïense president had verzekerd dat hij “voor Oekraïne aan het bidden was” en “alles zou doen om de oorlog te beëindigen”. Volgens de ambassadeur antwoordde Zelenskyy dat “Zijne Heiligheid de meest verwachte gast in Oekraïne is”. Paus had al een uitnodiging ontvangen om Kiev te bezoeken in een brief van de burgemeester van de hoofdstad, Vitalij Klitschko. De paus gaf uitdrukking aan zijn verbondenheid “bij het lijden van de stad, haar mensen, degenen die hebben moeten vluchten en degenen die geroepen zijn om haar te regeren.” 

Eerste telefoontje twee dagen na het begin van de oorlog

Het is niet de eerste keer dat de paus en de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy telefonisch contact hebben. Op 26 februari, twee dagen na het uitbreken van het conflict en in het licht van de steeds slechter wordende berichten uit het oorlogsgebied, hadden de paus en Zelenskyj elkaar gebeld. De Ambassade van Oekraïne bij de Heilige Stoel tweette vervolgens dat Franciscus tijdens de uitwisseling “zijn diepe verdriet uitte over de tragische gebeurtenissen” in Oekraïne.

“Het Oekraïense volk voelt de geestelijke steun van Zijne Heiligheid”

In een andere tweet zei president Zelenskyy zelf: “Ik heb paus Franciscus bedankt voor het bidden voor vrede in Oekraïne en voor een staakt-het-vuren. Het Oekraïense volk voelt de geestelijke steun van Zijne Heiligheid”.

(Vaticaan nieuws – cs)

beeld: https://media.istockphoto.com/photos/hospital-compound-destroyed-in-fighting-near-sloviansk-ukraine