Vasten met ‘vloeibaar brood’

In de 17e eeuw verhuisden Paulaner-monniken van Zuid-Italië naar het klooster Neudeck ob der Au in Beieren. “Omdat ze leefden volgens een strikte regel, moesten ze zich in de vastentijd onthouden van vast voedsel.” zegt de braumeister en biersommelier van Paulaner Brouwerij, Martin Zuber, in een video op de website van het bedrijf.

Ze hadden meer nodig dan water om zich in leven te houden. De monniken vonden er iets op. “Liquida non frangunt ienum”, ‘iets vloeibaars verbreekt het vasten’ niet bracht de oplossing. Dus de monniken wendden zich tot een gemeenschappelijk hoofdbestanddeel van het menu van hun tijd en regio: bier. Ze ‘ontwierpen’ een ‘ongewoon sterk’ brouwsel, vol koolhydraten en voedingsstoffen, ‘vloeibaar brood dat het vasten niet zou breken’, zegt Zuber.

Dit was een vroeg dubbelbockbier, dat de monniken uiteindelijk ook gingen verkopen, een origineel product van de Paulaner-brouwerij, opgericht in 1634. Ze gaven het de naam “Salvator” genoemd naar “Sankt Vater”, wat “grofweg vertaald als ‘Heilig Vaderbier’”, zegt hij.

Paulaner bedient momenteel 70 landen en is een van de belangrijkste brouwerijen op het Oktoberfest in München. Hoewel zijn dubbelbock tegenwoordig over de hele wereld wordt genoten, had het een duidelijk boetedoende oorsprong bij de monniken.

Katholieken zijn natuurlijk niet verplicht vast voedsel op te geven voor de vastentijd, maar ze leven sober tijdens de vastentijd naar het voorbeeld van Christus’ 40-daagse vasten in de woestijn, ter herdenking van Zijn dood en ter voorbereiding op Pasen. Dan is Paulaner Sant Vater wel een creatieve oplossing.

bron: CathNews