Voor het eerst sinds 1535 een mis in de kerk van Calvijn

Sint Pierre kathedraal Geneve

In de kerk in Genève waar de reformator Johannes Calvijn preekte, is voor het eerst in 487 jaar een rooms-katholieke mis gevierd. Dat gebeurde op uitnodiging van de Protestantse Gemeente.

‘We zijn blij dat we deze stap kunnen zetten’, zei kerkenraadsvoorzitter Daniel Pilly. Hij prees de ‘vruchtbare oecumenische samenwerking’ en het gegroeide ‘wederzijds vertrouwen’ tussen protestanten en katholieken in de stad. ‘Uw uitnodiging betekent veel voor ons’, zei Pascal Desthieux, bisschoppelijk vicaris voor Genève binnen het katholieke bisdom Lausanne-GenèveFribourg. Hij noemde de kerk van Calvijn ‘de moederkerk van ons kanton’. ‘Het is prachtig dat die vanavond een beetje meer de kerk van alle christenen kan worden.’

De viering zou al in 2020 worden gehouden, maar moest vanwege de coronacrisis twee keer worden uitgesteld. Uiteindelijk was het zaterdagavond zover. De Cathédrale Saint-Pierre zat vol; vijftienhonderd mensen woonden de viering bij. Die stond in het teken van verootmoediging aan het begin van de vastentijd. De vicaris en de dominee gaven elkaar het askruisje.

Oecumenische reis

Hoewel St-Pierre de Genève en Notre-Dame de Lausanne in 1536 werden overgedragen aan de protestantse Reformatie, hebben ze hun benaming van kathedraal behouden, dat wil zeggen van kerk waar de zetel van de bisschop zich bevindt (kathedra), herinnert aan de katholieke  portaalkath .ch.

bron: https://www.eglisecatholique-ge.ch/nederlands dagblad