Juist nu: Caritas Oekraine actief

Het werk van het katholieke Caritas Oekraïne begon in 1992, nadat Oekraïne de onafhankelijkheid had uitgeroepen. Het werd opgericht door lokale Grieks-katholieke gemeenschappen om humanitaire hulp te verstrekken aan arme gezinnen. De behoeften van de samenleving dwongen de activiteiten van Caritas in Oekraïne echter om uit te breiden, wat leidde tot de oprichting van de internationale liefdadigheidsstichting Caritas Oekraïne in 1994. samenwerking met buitenlandse Caritas-afdelingen. Als resultaat van de inspanningen van het bureau is het huidige netwerk van lokale liefdadigheidsorganisaties ontwikkeld en uitgebreid; evenals de samenwerking met buitenlandse partners blijft ook groeien.

Caritas Oekraïne biedt wekelijks humanitaire hulp in de vorm van kleding, schoeisel en andere noodzakelijke artikelen aan honderden mensen in Oekraïne. Het winterhulpprogramma bood bijna 2.500 personen hulp tijdens de winters van 2012 en 2013 door kleding en brandstof uit te delen tijdens de lange periode van onder de gemiddelde temperaturen.

De sociale dienstverleningsprogramma’s van Caritas Oekraïne hebben rehabilitatiecentra opgericht voor personen die worstelen met middelenmisbruik, ze bieden hulp bij re-integratie aan Oekraïense migranten, verlenen directe hulp en seminars om mensenhandel te voorkomen, helpen gedetineerden en bieden thuiszorg aan ouderen en mensen met hiv/ AIDS. Bovendien voeden hun gaarkeukens bij de regionale Caritas-organisaties wekelijks honderden kansarmen.

Caritas Oekraïne erkent dat investeren in de jeugd van vandaag om de leiders van morgen te worden de sleutel is om de toekomst van het land welvarend te maken. Via 5 sociale centra helpen ze bijna 500 kinderen en adolescenten in crisisgezinnen. Hun sociale centra helpen ook kinderen van arbeidsmigranten en zorgen ervoor dat kinderkankerpatiënten worden behandeld.

Het nationale kantoor van Caritas Oekraïne in Lviv heeft bijna 500 medewerkers en bijna 1000 vrijwilligers. Het secretariaat stuurt de activiteiten van de bijna 20 regionale vestigingen aan.

In 1999 werd Caritas Oekraïne een volwaardig lid van Caritas Internationalis en Caritas Europa, in samenwerking met Caritas-leden zoals Caritas Zwitserland, Caritas België, Caritas Italië, Caritas Frankrijk, Caritas Oostenrijk, Caritas Duitsland en Caritas Spanje.

Updates uit Oekraïne

“Helpen is mijn werk. Het maakt deel uit van mijn eed als brandweerman en ik houd me altijd aan die eed. Daarom ben ik hier”. (Paweł Szuzdak)

Paweł Szuzdak is een door en door brandweerman. Hij werkt professioneel bij de brandweer en helpt na het werk en op vrije dagen bij de plaatselijke vrijwillige brandweer. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, stuurde de plaatselijke burgemeester (stad niet bij naam genoemd) vrijwilligers naar het logistieke centrum van Caritas.

Hier worden dagelijks enkele tonnen hulpgoederen geladen op vrachtwagens richting Lviv. Paweł verplaatst de hele dag pallets. Hij lost en laadt – water, medicijnen, voedsel, alles wat nodig is in Oekraïne. Voor hem is het een ding om te doen. Iedereen moet op de een of andere manier helpen, zegt Paweł. “Helpen is mijn werk. Het maakt deel uit van mijn eed als brandweerman, en ik houd me altijd aan die eed. Daarom ben ik hier.” Hij werkt ongeveer 10 uur per dag. Sinds de eerste dag.

Philipp Spalek voor Caritas

Ilyena Kamarolena en haar zoon Bagdan verlieten Kharkiv (Oekraïne) op 4 maart. Vrijwilligers van Caritas in Polen zorgden voor hen

Ilyena Kamarolena verliet samen met haar man Andrei en hun 9 maanden oude zoon Bagdan op 4 maart Charkov.

Toen de eerste bommen vielen, vluchtten ze naar het metrostation Zavod Imeni Malysheva. Mensen sliepen op bedjes en op de grond werd het elke dag drukker. Buiten hoorde ze de raketinslagen. Soms trilden de muren. Ze vreesde voor de veiligheid van haar zoon. Ilyena en haar man begaven zich naar het centraal station in Charkov.

Ze zouden de trein naar Lviv nemen. Toen ze het station bereikten, was het onmogelijk om een ​​zitplaats in de trein te krijgen. Het zou dagen hebben gekost om de stad uit te komen. Ze besloten te ontsnappen met de auto, die ze voor hun huis – zes metrostations verder – lieten staan. Het was donker, het openbaar vervoer reed niet en er was een avondklok.

Op het station wilde het gezin de ochtend niet wachten. Dus gingen ze op weg naar de metrotunnels. Ze liepen urenlang in het donker over de sporen tot ze het metrostation vlakbij hun huis bereikten. In hun appartement hadden ze maar een paar minuten om in te pakken. Met de auto deden ze er 6 dagen over om de Poolse grens te bereiken. Ze moesten elke dag een nieuwe slaapplaats vinden. Vrijwilligers hielpen hen om onderdak te vinden in scholen, kleuterscholen of hotelkamers. Ilyena en Bagdan staken de grens over naar Polen.

Ze moesten afscheid nemen van Andrej. Hij bleef achter. Misschien moet hij vechten. Toen Ilyena bij het treinstation van Przemyśl aankwam, kwamen vrijwilligers van Caritas naar haar toe. Ze boden aan haar naar een speciaal ingerichte beschutte kamer voor moeders en kinderen te brengen. Hier haalt ze de meest noodzakelijke dingen voor Bagdan en kan ze zelf eten en rusten. Caritas-medewerkers staan ​​klaar met de belangrijkste informatie. Ze wacht nu op de volgende trein naar Wroclaw. Van daaruit wil ze graag verder naar Duitsland – Andrej heeft familieleden in Würzburg

Philipp Spalek voor Caritas

Anna Urbańska is vrijwilliger voor Caritas Polen bij de grensovergang in Dorohusk

Ze werkt regelmatig voor Caritas als er hulp nodig is. Ook deze keer kon ze niet zomaar thuis blijven. Anna voelde dat haar handen ver van de grens waren vastgebonden.

Ze zag een oproep voor vrijwilligers van haar plaatselijke kerk op Facebook en besloot te helpen. Het duurde een paar dagen voordat ze een ritje door de kerk vond.

Ze liet haar kinderen Emilya en Antonia onder de hoede van hun grootmoeder en reisde naar de grens. Bij de kruising in Dorohusk vormt zich een rij voor de paspoortcontrole. Gezinnen met kinderen wachten in de kou.

Anna werkt waar het het meest nodig is. Direct bij de grensovergang biedt ze warme kleding aan aan de aankomsten, verdeelt ze eten en drinken en begeleidt ze over de grens naar Polen. Ze slaapt nauwelijks, er is altijd wel iets te doen. Vooral alleenreizenden en gezinnen met meerdere kinderen hebben ondersteuning nodig – het dragen van de bagage of het begeleiden van de kinderen.

Ze ondersteunt al 2 dagen het lokale Caritas-team. Ze is deze week op vakantie geweest. Volgende week is ze weer aan het werk en helpt ze mensen bij het vinden van een baan bij het plaatselijke arbeidsbureau.

Philipp Spalek voor Caritas.

Ukrainian refugee crisis: Caritas scale-up work in all neighbouring countries to provide assistance

Just over a week following the outbreak of war in Ukraine, the UNHCR has reported over 1,045,459 people have fled to neighbouring countries, including Poland, Slovakia, Hungary, Moldova, Romania as well as Bulgaria, with the hope of finding safety for themselves and their loved ones during a time of intense violence and uncertainty. In response, …

Continue Reading…

Caritas call for the opening of humanitarian corridors to aid the suffering people of Ukraine

“This war first of all means enormous suffering. What we see is a humanitarian catastrophe. Caritas Ukraine and Caritas-Spes stand with the suffering people,” said Monsignor Michael Landau, President of Caritas Europa, during an online press conference held by Caritas Internationalis on March 1. The Caritas confederation are calling on governments, NGOs and all people …

Continue Reading…

CARITAS IN UKRAINE: THE SITUATION IS DRAMATIC, BUT WE ARE STAYING TO HELP

“Our cities, homes and kindergartens have been destroyed. But no one will not succeed in destroying our aspirations for peace and freedom”, says Fr Vyacheslav Grynevych, Executive Director of Caritas-Spes Ukraine, in a video appeal launched yesterday, 26 February, through Caritas Internationalis. Caritas-Spes is one of two Ukrainian member organisations of the Confederation – the …

“Ukraine op weg naar een menselijke catastrofe”

Caritas Internationalis dringt aan op het verzekeren van bescherming en toegang tot humanitaire hulp “De gebeurtenissen die vanmorgen vroeg begonnen, zullen onvermijdelijk leiden tot een kolossale humanitaire catastrofe. Het is niet te geloven dat in de 21e eeuw in het centrum van Europa mensen om 5 uur ‘s ochtends wakker moeten worden van explosies en het geluid van …

Caritas is van mening dat niemand mag worden achtergelaten en onze nationale organisaties in de getroffen landen voeren hun inspanningen op om het bewustzijn te vergroten en hulp te bieden aan mensen in nood.

Actie, bewustwording en belangenbehartiging, zonder het gebed te vergeten. Dit zijn de richtlijnen van het werk van Caritas, dat vandaag wereldwijd voorop loopt om te reageren op de COVID-19-pandemie en de oorlog in Oekraïne.

Lees verder…

Caritas Europa-info