In Zwolle leeft de herinnering aan de ‘Broeders en Zusters van het Gemene Leven’

Geert Groote, grondlegger van de Moderne Devotie

In Zwolle kun je niet om de ‘Moderne Devotie’ heen. De herinnering aan Thomas a Kempis en aan de ‘Broeders en Zusters van het Gemene Leven’ wordt er levend gehouden. Onder meer met gezamenlijke maaltijden, excursies en een diep gesprek.

In het dorpje Windesheim, vlak bij Zwolle, werd in 1387 een klooster gesticht om het ideaal van de beweging veilig te stellen. Dit werd het moederklooster van een uiteindelijk veel grotere congregatie. Een van de eerste kloosters die zich aansloten, was de Sint-Agnietenberg in Zwolle, waar Thomas a Kempis (ca. 1380-1471) woonde. Hij schreef daar zijn beroemde boek De navolging van Christus. De huidige kerk van Windesheim is bijna alles wat er over is van het grote kloostercomplex van weleer.

Dertien mensen die meedoen met een excursie, zitten in de kerk van Windesheim. Wim Verweij, die aan alle kanten betrokken is bij de Protestantse Gemeente van Windesheim, vertelt sappig over de geschiedenis van deze plek. In een notendop: de stroming van de Moderne Devotie ontstond in de veertiende eeuw in Deventer, toen de theoloog Geert Grote misstanden bij de geestelijkheid aan de kaak stelde. Zijn zielsverwanten heetten ‘Broeders en Zusters des Gemenen Levens’, waarbij ‘gemeen’ ‘gemeenschappelijk’ betekent. Ze woonden in gemeenschapshuizen, eerst in Deventer, later ook in Zwolle.

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad