Nieuwe mantel voor Zoete Moeder

De Meimaand is weer aangebroken. Het is te verwachten dat in deze maand weer vele duizenden pelgrims op weg zullen gaan naar de Sint Jan in Den Bosch om te bidden bij het genadebeeld van de Zoete Moeder. Het beeld heeft bij gelegenheid van de meimaand een nieuwe mantel om de schouders gekregen.

Bericht bekijken

Deze hele meimaand draagt het geliefde cultusobject in de Noord-Brabantse hoofdstad de nieuwe mantel. Dat is éénmalig want vanaf volgend jaar draagt Onze Lieve Vrouw van Den Bosch de mantel alleen nog maar in de Veertigdagentijd.

beluister Zin in Weekend! over de Mantel van Hoop en Troost (30-4-2022)

De mantel werd ontworpen door de Bossche kunstenaar Margriet Luyten. Van het kerkbestuur had zij de opdracht gekregen een verwijzing naar de coronapandemie in het textiel te verwerken. Ze koos voor de figuur van fluitenkruid, een plant die zij tijdens de lockdowns vaak tegenkwam als zij aan het wandelen was.

Encyclopedie: Mariamaand

Het blauwe kunstwerk, waarvan de stof door Luyten werd ontwikkeld en geweven in het TextielLab in Tilburg, kreeg de naam Mantel van Hoop en Troost. Plebaan Vincent Blom zei eerder tegenover Omroep Brabant dat tijdens de pandemie de Mariakapel van de Sint-Jan open bleef. “Duizenden mensen staken hier de afgelopen jaren een kaarsje aan om hun zorgen en problemen te delen en om hun dankbaarheid te tonen. Net zoals Maria in vroeger tijden tijdens de pestepidemie werd aangeroepen, was ze in coronatijd voor velen hét symbool van troost, bescherming en hoop.”

De mantel werd onthuld op 2 maart in Het Noordbrabants Museum, als onderdeel van de tentoonstelling Extreme zorg, over de eerste coronagolf door de ogen een arts.

Lees meer over deze mantel en het tot stand komen ervan

bron: kro-ncrv.nl/noordbrabantsmuseum

beeld: https://www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/marjo_hnbm_mantelvanhoopentroost