Paus benoemt 21 kardinalen

Paus Franciscus heeft een consistorie aangekondigd waarin hij 21 nieuwe kardinalen zal aanstellen. Onder hen bevinden zich enkele hooggeplaatste Curie-medewerkers, voor wie de titel van kardinaal verwacht werd. Verder benoemde paus geestelijken uit de ‘periferie’ van de kerk, die paus Franciscus na aan het hart liggen. Onder hen zijn bisschoppen, aartsbisschoppen en theologen uit Frankrijk, Nigeria, India, Brazilië, Oost-Timor, de Verenigde Staten, Paraguay, Singapore, België, Italië en Mongolië.

Een ongebruikelijke datum

Hoewel eind augustus geen traditionele datum is voor een consistorie (meestal gehouden in februari, juni of november), zal er in de dagen na het concistorie een bijeenkomst zijn van alle kardinalen van de universele Kerk, om te beraadslagen over de nieuwe Apostolische Constitutie over de Romeinse Curie, Predicate Evangelium. Dit document wordt van kracht op Pinksterzondag 5 juni. Het Consistorie voor de nieuwe kardinalen op zaterdag 27 augustus gaat dus vooraf aan de vergaderingen die gepland zijn voor maandag 29 en dinsdag 30 augustus, zodat de nieuwe kardinalen al aan de beraadslaging kunnen deelnemen.

Het nieuwe college van kardinalen

Het College van Kardinalen bestaat tegenwoordig uit 208 kardinalen, van wie 117 kiezers en 91 niet-kiezers.

Op 27 augustus stijgt het totaal aantal kardinalen tot 229 , van wie 131 de toekomstige paus kunnen kiezen.

52 van de kardinalen die toen in het College van Kardinalen vertegenwoordigd waren, werden gecreëerd door Johannes Paulus II, elf van hen zijn nog stemgerechtigd. 64 kardinalen werden gekozen door Benedictus XVI. (37 van hen zijn stemgerechtigd). Van de 113 kardinalen die door paus Franciscus zijn aangesteld, zullen er dan 83 stemgerechtigd zijn.  

Geografisch gezien zullen de kardinalen vanaf 27 augustus als volgt worden verdeeld:

Europa: 107 kardinalen, waaronder 53 kiezers,

Amerika: 60 kardinalen, waaronder 38 kiezers,

Azië: 30 kardinalen, waaronder 20 kiezers,

Afrika: 27 kardinalen, waaronder 17 kiezers,

Oceanië: 5 kardinalen, waaronder 3 kiezers.

lees Meer details

en nadere analyse op Domradio

(Vaticaan nieuws – cs)

beeld: shutterstock