Franciscus geeft signaal aan de Amerikaanse kerk

Met de verheffing van bisschop “Bob” McElroy van San Diego tot kardinaal, wil paus Franciscus dat een meer liberale kandidaat toetreedt tot het College van Kardinalen. Conservatieve kerkvertegenwoordigers uit de VS hebben het nakijken.

Bisschop “Bob” komt niet uit een invloedrijk bisdom, zoals Philadelphia, waarvan de leiders bijna automatisch de rode kardinaalhoed ontvingen. Hij bekleedt ook geen prominente positie – in tegenstelling tot Jose Gomez, die niet alleen het grootste aartsbisdom van de Verenigde Staten leidt met 4,5 miljoen gelovigen, maar ook de Amerikaanse bisschoppenconferentie leidt. McElroy is niet eens een aartsbisschop – zoals Salvatore Joseph Cordileone van San Francisco.

Volgens waarnemers is het feit dat paus Franciscus de ongeschreven wetten van de katholieke hiërarchie negeert en de bisschop van San Diego in Californië tot kardinaal benoemt een onmiskenbaar signaal: hij wil duidelijk maken dat er iets moet veranderen, vooral bij de conservatieve stroming die domineert in de kerk van de VS.

Speerpunt van de “Francis Bishops” in Amerika

McElroy is daar precies de juiste persoon voor. De aanstaande kardinaal, die studeerde aan Harvard, Stanford, Berkeley en aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit in Rome en meermaals promoveerde, is het speerpunt van de “Franciscus-bisschoppen” in Amerika. Een pretentieloze hervormer, hij heeft de reputatie intellectueel briljant en theologisch gezond te zijn.

De progressieve geestelijke heeft herhaaldelijk de aandacht getrokken op bisschoppenvergaderingen omdat hij de prioriteiten van zijn collega’s in twijfel trok. Hij wilde weten waarom de kwestie van abortus al het andere overschaduwt, ook al zijn de gevolgen van armoede, migratie, klimaatverandering en racisme op de lange termijn veel ernstiger.

College van Kardinalen

Het college van kardinalen is het belangrijkste adviesorgaan van de paus. Bovendien heeft het de taak om “sede vacante een nieuwe paus te kiezen. (Kerkelijk wetboek Can. 349). Alleen die kardinalen die de leeftijd van 80 nog niet hebben bereikt, mogen deelnemen aan het conclaaf om een ​​nieuw hoofd van de kerk te kiezen.

“Gebruik de Eucharistie niet als wapen”

Toen een groep bisschoppen onder leiding van conferentievoorzitter Gomez probeerde een resolutie door te drukken die de Amerikaanse president Joe Biden en andere pro-abortus katholieke politici zou hebben uitgesloten van de communie, pleitte McElroy hartstochtelijk tegen het politiseren van de Eucharistie. Uiteindelijk bleef het – mede door een tussenkomst van het Vaticaan – bij een onschadelijk gemaakt document.

“Dit heeft ongelooflijk destructieve gevolgen”, waarschuwde McElroy onlangs in een brief van het jezuïetenblad “America” ​​tegen een hernieuwde poging van de conservatieven. “De Eucharistie wordt in een wapen veranderd en gebruikt als instrument voor politieke oorlogvoering. Dat mag niet gebeuren”, zei de 68-jarige.

Kort daarna gebeurde het toch. Aartsbisschop Cordileone verbood het Amerikaanse congreslid Nancy Pelosi van de communie vanwege haar standpunt over abortus. De aartsbisschop eiste dat zij publiekelijk afstand moesten doen van haar standpunt en haar zonde moest belijden.

Waarnemers spreken van tit-for-tat

Een aantal waarnemers beschouwt het besluit van de paus om Cordileone en Gomez te negeren als een lik op stuk. Andere kandidaten, zoals de emeritus aartsbisschop van Philadelphia, Charles Chaput, hebben dit bij eerdere benoemingen moeten ervaren. Ook hij wachtte tevergeefs op verheffing tot de rang van kardinaal.

Tegen deze achtergrond klinken de uitspraken van zijn collega’s over de benoeming van McElroy enigszins vreemd. 
Gomez schreef dat de paus “zijn pastorale zorg voor de kerk in de VS tot uitdrukking had gebracht”. Cordileone bood zijn gelukwensen aan en benadrukte dat de nieuwe kardinaal uit San Francisco kwam. 
In de reactie werd geen melding gemaakt van de controverse tussen de twee geestelijken over abortuskwesties en de openstelling van de kerk voor LGBTQ-mensen. Vorig jaar was McElroy een van de ondertekenaars van een brief van een groep bisschoppen die zich verzetten tegen de segregatie van homoseksuele, biseksuele en transgenders binnen de kerk.

Aanhanger van de pauselijke hervormingscursus

McElroy is de vijfde Amerikaan die door paus Franciscus is benoemd in het College van Kardinalen. De anderen, eerder benoemd, zijn Blase Cupich uit Chicago, Joseph Tobin uit Newark, Wilton Gregory uit Washington en Kevin Farrell, Vaticaanprefect voor familieaangelegenheden.

Sinds zijn benoeming tot bisschop van San Diego in 2015 is de nieuw benoemde bisschop een fervent voorstander van de pauselijke hervormingskoers. Hij woonde in 2019 als afgevaardigde de Amazone-synode bij en zal er in de toekomst waarschijnlijk alles aan doen om de Amerikaanse kerk meer in overeenstemming te brengen met de prioriteiten van de paus. Of zoals de toekomstige kardinaal het verwoordde in zijn verklaring: “Ik bid dat ik de Heilige Vader kan helpen bij zijn pastorale vernieuwing van de Kerk.”

bron:  Thomas Spanga voor Domradio

beeld: https://www.americamagazine.org/MCELROY-VOTING