Impulsbijeenkomst ‘Together We’

Caritas Internationalis, de grote internationale koepel van caritasorganisaties, is eind vorig jaar gestart met een driejarige campagne ‘Together we’. Uitgangspunt voor deze campagne vormen de encyclieken Laudato Si’ en Fratelli Tutti en de verbinding tussen het luisteren naar de schreeuw van de aarde en de schreeuw van de armen.

Het bisdom Rotterdam organiseert op 18 juni 2022 een impulsbijeenkomst in Leiden om deze campagne te introduceren. Prof. Jozef Wissink presenteert de hoofdlijnen van de twee encyclieken. In vijf workshops maken de deelnemers kennis met praktijkvoorbeelden, die onderdeel kunnen zijn van deze campagne.

Boekpresentatie ‘Liefde als rode draad’

Aan het eind van de impulsbijeenkomst presenteert Jan Maasen zijn boek ‘Liefde als rode draad. Historische gestalten van caritas en kerkelijke armenzorg’. Daarin heeft hij de reeks van negen historische artikelen die hij tussen eind 2018 en eind 2020 schreef voor ‘Diakonie & Parochie’ gebundeld en nader uitgewerkt. Het verschijnen van dit boek markeert tevens het einde van zijn loopbaan. In augustus bereikt hij de pensioengerechtigde leeftijd.

Programma

9.30 uur Inloop met koffie en thee
10.00 uur Opening
10.15 uur Inleiding over de betekenis van Fratelli Tutti en Laudato Si’ voor caritas, diaconie en MOV-werk door Jozef Wissink, emeritus hoogleraar praktische theologie
10.45 uur Plenair gesprek
11.00 uur Korte presentatie campagne ‘Wij samen’ door Bob van Dillen, medewerker Cordaid
11.10 uur Pauze
11.30 uur Vijf workshops, waaronder 1. de Franciscustafel, maaltijd waarbij de ontmoeting van parochianen en armen aan tafel voorop staat, 2. Parochie en duurzaamheid, 3. Opvang en integratie van vluchtelingen en migranten
12.30 uur Presentatie van het boek ‘Liefde als rode draad. Historische gestalten van caritas en kerkelijke armenzorg’. In dit boek, dat verschijnt bij Uitgeverij Adveniat, heeft Jan Maasen zijn reeks van negen historische artikelen die hij schreef voor Diakonie & Parochie gebundeld en nader uitgewerkt. Het verschijnen van dit boek markeert tevens het einde van zijn loopbaan (i.v.m. pensioen)
13.00 uur Gelegenheid om een broodje te eten en nog wat na te praten.

Meer informatie

Meer over Together we

Locatie: kerkelijk centrum De Regenboog, Watermolen 1, Leiden
Tijd: 10.00 – 13.00 uur
Aanmelden: pastoraledienstverlening@bisdomrotterdam.nlDelen