Noodhulp Bangla Desh

Caritas en Unicef ​​helpen bij overstromingen

In Bangla Desh worden de regio’s in het noordoosten vooral zwaar getroffen door de zwaarste moessonregens in 20 jaar. Caritas en Unicef ​​zijn ter plaatse actief en zorgen voor de drinkwater- en voedselvoorziening.

Terwijl Bangladesh worstelt met de ergste overstromingen in bijna 20 jaar, bieden katholieke instanties een helpende hand aan duizenden slachtoffers van overstromingen.
De meeste delen van het district Sylhet zijn getroffen door overstromingen als gevolg van zware regenval van de afgelopen week en water dat stroomopwaarts naar beneden komt. Mensen in Sylhet en andere districten in het noordoosten van Bangladesh, die voor de tweede keer in een maand tijd zijn getroffen, kunnen geen veilige schuilplaatsen bereiken en hebben geen voedsel en drinkwater.
“Meer dan 200.000 mensen hebben onderdak gezocht in bijna 500 opvangcentra in het district, maar er zijn nog steeds minstens een miljoen mensen gestrand”, vertelde Mojibur Rahman, adjunct-commissaris van het district Sylhet, aan UCA News.

Het leger, de marine en de luchtmacht werken samen met het lokale bestuur om mensen te redden die zijn gestrand door de overstromingen. We regelen de distributie van droog voedsel voor gestrande mensen’, zei hij.
“We helpen een aantal mensen met Caritas-fondsen, maar ze hebben naast voedsel ook dringende financiële steun nodig”, zegt Abu Taher, junior programmamedewerker bij Caritas Sylhet.
Caritas helpt ongeveer 20.000 katholieke families die getroffen zijn door overstromingen in het bisdom Mymensingh .

Vier miljoen mensen, waaronder 1,6 miljoen kinderen, hebben humanitaire noodhulp nodig in de overstroomde gebieden van Bangladesh. “Kinderen hebben nu veilig drinkwater nodig. Het voorkomen van dodelijke door water overgedragen ziekten is een van de vele dringende zorgen”, zei UNICEF-vertegenwoordiger Sheldon Yett dinsdag. Het Kinderfonds van de Verenigde Naties heeft al 400.000 reinigingstabletten afgeleverd, waarmee 80.000 huishoudens een week lang van schoon water kunnen worden voorzien. Miljoenen pillen en duizenden hygiënekits voor vrouwen en meisjes zullen volgen. 

“We kochten een weekvoorraad boodschappen, maar dat is op. Er is geen manier om naar de markt te gaan. Een paar winkels zijn open, maar de prijs van goederen is bijna verdrievoudigd”

Rohingya in Bangladesh / © Zakir Hossain Chowdhury (dpa)

bron: UCAnews

beeld: Caritas Bangla Desh