Geloofstaal, een verhaal van hoofd, hart en handen

Terugkijkend op een aantal activiteiten van de laatste weken -waaronder het afscheid van het maandblad De Roerom- schreef Carlien Geelkerken, de directeur van het VKMO, in een blog prikkelende gedachten over mensen van nu en hun behoefte aan gesprek over geloof en katholiek zijn.

oa. schrijft ze daar:

Expliciete woorden geven aan je (gelovige) identiteit, zo zeiden we aan tafel tijdens een ander gesprek, is niet de vraag stellen of iemand ‘Jezus al in zijn hart heeft’. Die vraag is hoewel expliciet, vooral exclusief, uitsluitend en, vonden we, nogal opdringerig. Die kant moet het zeker niet op. Expliciete geloofstaal is voor mij een authentiek verhaal, een verhaal in woorden, zichtbaar in het doen en laten. Dat geldt zowel voor het individu als de organisatie. Een verhaal van hoofd, hart en handen dus. 

Je verstaanbaar maken voor de komende generatie én dat expliciet, authentiek, maar niet antiek doen. We moeten immers niet vervallen in de taal die geen mens meer spreekt. Ik zie dat als een uitdaging aan ons netwerk, het VKMO. Om samen met de komende generatie op zoek te gaan naar dat authentieke verhaal van onze organisaties en de mensen binnen die organisaties. We gaan het er vast nog wel eens over hebben. Ik verheug me daarop.  

Lees het volledige artikel

bron:VKMO

beeld: still uit de stream van het afscheid van De Roerom. Carlien aan de linkerkant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *