450 Jaar ‘Martelaren van Roermond’

Soldaten onder leiding van Willem van Oranje maakten nog meer katholieke slachtoffers.

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat onder leiding van Willem van Oranje de ‘martelaren van Roermond’ werden vermoord. Zijn soldaten drongen de stad binnen en vermoordden drieëntwintig mensen, onder wie twaalf kartuizermonniken en -lekenbroeders en de secretaris van de toenmalige bisschop. Op zaterdag 23 juli wordt de moord op deze ‘martelaren van Roermond’ herdacht met een eucharistieviering, een symposium en de tentoonstelling ‘Roermond wordt wereldnieuws’.

Met een mooie televisieserie en exposities in het hele land is afgelopen voorjaar de 450e verjaardag van de ‘Geboorte van Nederland’ gevierd. In 1572 begon onder leiding van Willem van Oranje de opstand tegen Spanje. Die opstand wordt doorgaans gepresenteerd als een heldenverhaal. Maar er was ook een andere kant: als gevolg van diezelfde opstand is het dit jaar óók 450 jaar geleden dat de bekende Martelaren van Gorcum werden vermoord en de veel minder bekende ‘Martelaren van Roermond’. 

Zaterdag 9 juli vindt in Brielle de nationale bedevaart naar de martelaren van Gorcum plaats. Onder hen ook twee Limburgers: de franciscanen Hiëronymus en Antonius uit Weert. Twee weken later op zaterdag 23 juli is het op de dag af 450 jaar geleden dat in de Caroluskapel in Roermond de brute moord op de kartuizers en ander geestelijken plaatsvond.

lees het volledige artikel op de site van het bisdom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *