‘Ik heb te weinig stilgestaan bij de priesterwijding voor vrouwen’

Nederlandse katholieken willen dat hun kerk inclusief wordt en dat vrouwen er meer te zeggen krijgen. Dat blijkt uit de resultaten van een consultatie onder de katholieken die woensdag zijn vrijgegeven. ‘Het is geen verlanglijstje zoals kinderen dat inleveren bij Sinterklaas’ zegt bisschop Gerard de Korte.

door Stijn Fens in dagblad Trouw

Paus Franciscus wil dat alle 1,3 miljard katholieken meepraten over de toekomst van hun kerk. Dit zogenoemde synodale proces is een voorbereiding op een bisschoppensynode die oktober volgend jaar in Rome gehouden wordt.

De Nationale Synthese, zoals de samenvatting van de raadpleging onder Nederlandse katholieken heet, staat vol van wensen en verlangens voor een kerk waar iedereen welkom is, ook lhbti+’ers en gelovigen die gescheiden zijn. Het rapport is onlangs naar het Vaticaan verzonden.

“Ik zie dat het echt een onderscheidingsproces is geweest”, zegt bisschop Gerard de Korte van ’s Hertogenbosch, medeverantwoordelijk voor de samenvatting. “Er zijn nogal wat parochies die er een religieuze context aan gegeven hebben, met gebed en zo. Zo van: ‘wat zegt de Heilige Geest ons om in Nederland het evangelie bij de mensen te brengen’. Dat is iets anders dan een verlanglijstje. “

De Nederlandse katholieken willen een gastvrije kerk waar iedereen welkom is. Die is er dus op dit moment dus niet?

“Als ik het rapport goed heb gelezen, denk ik dat een aantal katholieken vindt dat wij te weinig gastvrij zijn. …

lees het volledige interview in Trouw

beeld: bisdom den Bosch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *