Brave en bange Nederlandse bisschoppen leveren matig huiswerk voor Synode

door Hendro Munsterman |

Wat is de mening van jullie gelovigen over hoe het in de kerk van morgen moet?, vroeg het Vaticaan aan de bisschoppen over de hele wereld. De Nederlandse kerkleiders hebben nu hun bijdrage gepubliceerd. Alleen bestaat die voor de helft uit de mening van de bisschoppen zélf. 

Tien pagina’s mocht de nationale samenvatting volgens het Vaticaan beslaan. De bisschoppen houden zich er braafjes aan. Maar die braafheid gaat gepaard met een opvallende ongehoorzaamheid. Die komt niet voort uit moed om buiten de lijntjes te kleuren, maar juist uit vrees…. wie de negen tussenliggende pagina’s bestudeert, ziet dat de bisschoppen vooral zelf aan het woord zijn en zo de spreektijd van hun gelovigen met de helft hebben ingeperkt.

……Opvallend is wel dat in de wens vrouwen toe te laten tot de gewijde ambten uit de bisdomrapportages in de nationale tekst is teruggebracht tot softere beschrijvingen als ‘verder groeiende gelijkheid en evenwicht tussen vrouwen en mannen’. …Maar het opvallendst is dat na uiterst beknopte samenvatting van de geluiden van de gelovigen er even zovele pagina’s met bisschoppelijke ‘onderscheiding’ volgen.  … Sterker nog: de heikele thema’s  uit het eerste deel – de ambten, de vrouwen, de lhbt’ers –  blijven in dit tweede deel onbesproken. 

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *