Deze Nijmeegse pastor heeft nog wél oog voor de vele daklozen

Steeds meer mensen leven op straat en dat leven wordt er niet makkelijker op, ziet straatpastor Lucy Geertman in Nijmegen. ‘Nederland word wakker! Dit kunnen we niet accepteren.’Jaap Stam25 augustus 2022, 05:00

‘Het is eenzaam, altijd eenzaam. Het is nooit een keertje niet eenzaam’, zei een thuisloze tegen Lucy Geertman, straatpastor in Nijmegen. Het was een noodkreet van een voormalige dakloze die via een lang traject een zelfstandige woonruimte had gekregen. Ze herhaalt zijn woorden als haar wordt gevraagd waarom ze zich bekommert om dak- en thuislozen. ‘Zij worden niet gehoord en niet gezien. Ik ben hun stem. En iemand tegen wie ze kunnen klagen en die hen kan troosten indien mogelijk.’

Door de hoge woningnood, het personeelstekort in de zorg, de jarenlange bezuinigingen in de ggz, het beslag dat het hoge aantal vluchtelingen legt op de voorzieningen en de gierende inflatie stapelen de problemen zich op en groeit de wanhoop onder haar ‘doelgroepers’, ziet Geertman. ‘Twee weken geleden waren er drie zelfmoordpogingen in Nijmegen. Nederland word wakker! Dit kunnen we niet accepteren.’

Nijmegen heeft tussen de 220 en 250 dak- en thuislozen, schat de gemeente. Het aantal is de afgelopen jaren gestegen. ‘Het is geen hard getal, want slechts een beperkt deel meldt zich bij de centrale toegang van de maatschappelijke opvang’, aldus een woordvoerder.

Lees verder in de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *