Vaticaan start geen onderzoek naar beschuldigingen aan kardinaal Ouellet

Persoonlijk besluit paus Franciscus

Het Vaticaan start geen eigen onderzoek naar de Canadese curie-kardinaal Marc Ouellet wegens aanranding. Dat zei Vaticaanse woordvoerder Matteo Bruni. Uiteindelijk nam paus Franciscus de beslissing.

Geen reden voor onderzoek

Kardinaal Ouellet, hoofd van de Vaticaanse dicasterie voor de bisschoppen, is het onderwerp van een aanklacht wegens misbruik in het aartsbisdom Quebec.
Volgens Canadese media staat zijn naam op een lijst van 88 beschuldigde geestelijken. Het is een civiele rechtszaak die is aangespannen door meer dan 100 mensen van wie wordt gezegd dat ze sinds 1940 seksueel zijn misbruikt door priesters en andere kerkelijke medewerkers – de meesten toen ze nog minderjarig waren. De overgrote meerderheid van het misbruik zou plaats hebben gevonden in de jaren vijftig en zestig.

Na “relevante beraadslagingen” en meerdere consultaties met pater Jacques Servais, verantwoordelijk voor het vooronderzoek, besloot paus Franciscus “dat er onvoldoende aanwijzingen zijn voor het openen van een canoniek onderzoek naar aanranding door kardinaal Ouellet tegen persoon F”.
Noch in een schriftelijk rapport, noch in een Zoom-gesprek in aanwezigheid van een lid van de diocesane ad-hoccommissie heeft de persoon beschuldigingen geuit die aanleiding zouden kunnen geven tot een Vaticaans onderzoek, aldus de redenering.

Beschuldigingen tegen senior geestelijken

Een vrouw die vroeger als pastoraal werker actief was, beschuldigt Ouellet van “seksueel aanraken zonder wederzijds goedvinden”, aldus de gerechtelijke documenten. Dit gebeurde tussen 2008 en 2010 toen de Canadees aartsbisschop van Quebec was. Het voelde elke keer “erg ongemakkelijk”, vertelde de getroffen persoon aan een Canadees radiostation. Ze probeerde haar toenmalige baas, Ouellet, te ontwijken. De verantwoordelijke kerkelijke klachtenbureaus zijn pas sinds 2021 op de hoogte van de beschuldigingen.

Ook andere hooggeplaatste geestelijken, waaronder hulpbisschop Jean-Paul Labrie, die in 2001 stierf, worden in een zgn. groepsvordering beschuldigd.  Het aartsbisdom van Quebec heeft tot dusverre geen commentaar gegeven op de beschuldigingen toen de pers ernaar vroeg. Een woordvoerder zegt dat er wordt gewerkt aan een verklaring.


katholieke kerk in Canada

De katholieke kerk in Canada heeft een relatief recente geschiedenis. Het katholicisme kwam aan het begin van de 17e eeuw met de Europeanen en hun kolonisatie naar de “Nieuwe Wereld”. Het waren de Fransen die als eerste zendelingen stuurden naar wat nu Canada is. Ondanks de daaropvolgende Britse verovering bleef het katholicisme in het land groeien.

bron en beeld: vatican news

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *