Noord Ierse bisschop: ‘beperkt verdriet onder katholieken’

Heel Groot-Brittannië rouwt om de koningin? Niet helemaal. De katholieke bisschop van Noord-Ierland, Donal McKeown (foto), zegt dat er een sterke katholieke minderheid is die afstandelijker staat tegenover de begrafenisceremonies.

Een interview van Domradio.de met misschop Donal McKeown (katholieke bisschop van het bisdom Derry)

Een verdeeld land
“Om eerlijk te zijn, aan de ene kant zijn er veel mensen in alle kerken en buiten de kerken die de koningin hebben gewaardeerd en zeggen dat ze een goede vrouw is, een christelijke vrouw was . In die zin heeft ze veel gedaan voor haar land. Maar in Noord-Ierland hebben we de vraag of het deel uitmaakt van het VK. Immers Noord-Ierland is een verdeeld eiland, een verdeelde provincie, een verdeeld land. Veel mensen zijn dol op de koningin. Anderen zeggen dat ze niets om de koningin geven. Dat kon je zien op de begrafenis.

Erbij horen, daar gaat het om
Maar het echte probleem in Noord-Ierland is nooit theologisch geweest, maar heeft meer te maken met ‘erbij horen’, tussen degenen die zich Iers voelen en degenen die zich meer verbonden voelen met Engeland en Groot-Brittannië.
Dat zie je in mijn bisdom Derry. Driekwart daarvan behoort tot Noord-Ierland en een kwart tot de Republiek Ierland. Dat betekent dat we twee valuta’s hebben, twee regeringssystemen en twee scholen. We zijn een verdeeld eiland. Dit werd ook opgemerkt bij de begrafenis van de koningin. Degenen die de koningin aanbaden, huilen nu. Anderen keken gewoon uit naar de vrije dag.

Geen officiële rol voor de kerken
Er is bij katholieken in Noord Ierland geen uitgesproken mening over de positie van de koningin als hoofd van de Anglicaanse kerk. In Engeland en Wales is er de gevestigde kerk die anglicaans is. Er is geen staatskerk in Schotland. Er is ook geen staatskerk in Noord-Ierland. Maar Noord-Ierland heeft nog steeds een grote katholieke minderheid. Men zou misschien kunnen spreken van 45 procent van de bevolking.
De nieuwe koning als hoofd van de Engelse staatskerk speelt geen grote rol voor de katholieke kerk, noch voor de protestantse kerken in Noord-Ierland. Hoewel de Anglicaanse kerk in Noord-Ierland haar hoofdkantoor zelfs in Dublin heeft. Maar er is geen officiële rol voor kerken in Noord-Ierland. 
En Charles’ associatie met de Anglicaanse kerk, met het gereformeerde geloof, doet er voor ons als katholieken niet echt toe.
Katholieken vinden hem een aardige man, maar… (lacht). Als Prins van Wales had hij connecties met verschillende delen van het Britse leger dat verantwoordelijk was voor Noord-Ierland. Hij werd meer gezien door politieke ogen en die waren niet bepaald positief. Hij heeft een rol te spelen. Maar ik kon niet zeggen dat veel van de nationalisten in Noord-Ierland Charles III steunden.

Valt het VK uiteen?

De nieuwe koning heeft een politieke rol te spelen in plaats van een theologische. Maar ik denk dat het echte probleem voor het VK anders is: zolang het VK in de EU was, bleef het samen als VK. Het zou best kunnen dat de Brexit ervoor kan zorgen dat het VK uit elkaar valt. Omdat Schotland de EU niet wilde verlaten, en Noord-Ierland ook niet wilde vertrekken. Dit is een probleem dat Charles en de Britse regering nu moeten oplossen.”

bron: domradio.de

beeld: https://www.derrydiocese.org/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *