Toespraak van paus Franciscus in Assisi |
Paus Franciscus heeft hoge verwachtingen van de jonge economische experts van vandaag en morgen: hij is een verklaard voorstander van een nieuw economisch model voor de wereld van de komende generaties: de economie van Sint Franciscus.
Het kleine Umbrische stadje, Assisie onlosmakelijk verbonden met St. Franciscus, wemelde dagen van jonge mensen van over de hele wereld die zich inzetten voor de duurzame economie.
Het driedaagse evenement, waartoe de paus in 2019 het initiatief nam, vond plaats van 22 tm 24 september jl. Talloze jongeren volgden zijn oproep en hebben de afgelopen jaren veel tijd en energie geïnvesteerd in een vruchtbaar netwerk. Het was voor de deelnemers aan deze conferentie een emotionele gebeurtenis om, na zoveel online uitwisseling, nu eindelijk elkaar persoonlijk te kunnen ontmoeten.
Sommige deelnemers gaven ontroerende getuigenissen over hun relatie met “Economy of Francesco” en hun dagelijkse inzet voor een betere economie en wereld.
Paus Franciscus spoorde in zijn toespraak de deelnemers aan ook grote taken op zich te nemen. Want wanneer “een jongere zijn eigen roeping ziet in een andere jongere, en die ervaring wordt vervolgens herhaald met honderden, duizenden andere jonge mensen, dan worden grote dingen mogelijk – zelfs de hoop om een enorm en complex systeem zoals de wereldeconomie te transformeren. Het is aan hen om een ”economie die doodt” om te vormen tot een “economie van het leven”. Dat vereist ook afstand nemen van fossiele brandstoffen, erkennen dat het plunderen van de aarde op zijn best in het voordeel van weinigen is, en de ongemakkelijke erkenning dat schade moet worden gerepareerd. Snel en slagvaardig handelen is nodig, net als het verduurzamen van de eigen levensstijl: En dat meen ik serieus: ik reken op jullie! Laat ons niet alleen en geef het goede voorbeeld!” aldus paus Franciscus.
Zijn eigen generatie, net als die ervoor, liet een rijke erfenis na, maar maakte ook veel fouten, leefde van overexploitatie en wist niet hoe de vrede en de planeet te beschermen, zei de paus. In deze context moeten resolute tegenmaatregelen worden genomen die verder gaan dan “cosmetische veranderingen”, maar die het hele “ontwikkelingsmodel in twijfel trekken”: “De situatie is zodanig dat we niet simpelweg kunnen wachten op de volgende internationale top: de aarde brandt vandaag en we moeten vandaag iets veranderen, op alle niveaus”, drong de paus aan.
Ondertussen worden steeds meer mensen zich ervan bewust dat de “kreet van de aarde en de kreet van de armen” één en hetzelfde zijn, met deze woorden uit de encycliek Laudao Si’ kwam de paus opnieuw op voor de verliezers in de wereldeconomie. Oplossingen voor milieucrises moeten prioriteit geven aan degenen die ellende en ongelijkheid verminderen: “Terwijl we proberen de planeet te redden, mogen we de mensen die lijden niet verwaarlozen. Kooldioxide is niet de enige vervuiling die dodelijk is – ongelijkheid veroorzaakt ook een dodelijke wond op onze planeet! We mogen niet toestaan dat de nieuwe milieurampen de oude en alomtegenwoordige catastrofes van sociaal onrecht uit het publieke zicht doen verdwijnen”.
Een economie geïnspireerd door “Franciscus van Assisi” betekent “zich ervoor inzetten om de armen op de eerste plaats te zetten, vandaaruit kijken naar de wereld. Zonder waardering, zorg en liefde voor de armen – voor elke arme, voor elke kwetsbare en kwetsbare mens, van het ongeboren kind in de baarmoeder tot de zieken en gehandicapten tot de bejaarden in nood – is er geen economie in de geest van Franciscus ‘. “Het is jullie taak om werk te bieden dat goed is voor iedereen bij het creëren van goederen en diensten,
Ten slotte sprak de paus een gebed uit met de deelnemers voordat hij een pact ondertekende voor verdere gezamenlijke inspanningen samen met de jonge Thaise vrouw Lilly, die met succes campagne had gevoerd voor een verbod op milieubelastende plastic artikelen voor eenmalig gebruik in haar land.
bron: Vaticaan nieuws – cs)
beeld: vatican news