Pelgrimeren naar een tweede-hands kapelletje in Someren-Eind

In heel Nederland zijn spirituele plekken te vinden waar mensen God kunnen ontmoeten of die zich lenen voor christelijke bezinning. Deze zomer zoeken we in elke provincie zo’n plek op. Vandaag in Noord-Brabant: de Lambertuskapel in Someren-Eind.

Als ik voor deze serie een pelgrimsplek mag kiezen, dacht ik al lang van tevoren, dan wil ik terug naar de vierde, of naar de zevende of achtste eeuw. Want toen is het evangelie, langs de karrensporen van het Romeinse Rijk en over zee, in ons land gekomen. We waren een volk gebleven dat in duisternis wandelt, als er niet groepjes mannen naar ons toe waren getrokken – eigenzinnige, dominante en koppige mannen soms, missionaire macho’s, die water en woest heidendom hebben getrotseerd om hier licht en vrolijkheid te brengen.

. En omdat mij in deze serie de provincie Noord-Brabant is toebedeeld, denk ik aan Lambertus (ca. 638-705).

martelaar

Van zo lang geleden zijn er niet veel plekken van betekenis overgebleven. Brabant werd in die tijd Toxandrië of Taxandrië genoemd, wat ‘op de rechteroever’ (van de Schelde) of ‘land van taxusbomen’ kan betekenen. Woest en leeg gebied was het. Daar bracht Lambertus het evangelie, vanuit zijn thuisbasis Maastricht, waar hij in een adellijke familie geboren was en waar hij omstreeks het jaar 685 bisschop was geworden……

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld:https://assets.citynavigator.nl/odp-eindhoven-region/image/kapelletje-lambertusgilde-20211_3286977097.jpeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *