Kardinaal Marx (D) pleit voor een minder dogmatische kerk |

‘Evangelisering lukt zo nauwelijks’ |

Volgens de aartsbisschop van München en Freising, kardinaal Reinhard Marx, ligt een van de oorzaken van de crisis in de katholieke kerk in haar dogmatiek. Vaak wordt vergeten dat elke uitspraak over God slechts een benadering is.

“Misschien is de crisis van de Kerk daarom ook een crisis van een instelling die beweert en beweert heel veel over God te weten en in staat te zijn Zijn wil op gezaghebbende wijze aan alle mensen over te brengen”, schrijft Marx in de “Herder-Korrespondenz ” (Speciale uitgave oktober 2022). De kardinaal waarschuwt ervoor om God niet als vanzelfsprekend aan te nemen.

Uitspraken over God zijn slechts benaderingen

Maar God blijft een absoluut mysterie, elke uitspraak over hem kan slechts een benadering van de waarheid zijn: “Maar in het praktische werk van de theologie vergeten we dat steeds weer.” Als de kerk het zelfverzekerde praten over God overwint en tegelijkertijd Jezus’ ervaring van God toegankelijk maakt voor mensen, bereikt ze de kern van het christelijk geloof. Jezus verkondigde uiteraard ook geen doctrine, maar gebruikte voorbeelden en gelijkenissen uit het koninkrijk van God om duidelijk te maken wat de aanwezigheid van God betekent.

Sommige concepten van evangelisatie komen hem nog steeds voor alsof de kerk slechts functioneert als een zender van waarheden waarmee de ontvangers moeten instemmen. “Maar het is onwaarschijnlijk dat de evangelisatie op deze manier zal slagen”, schrijft Marx.

Marx heeft geen verkort begrip van God nodig

Hij houdt zich bezig met “de toekomst van het praten over God en de vraag wat dit woord eigenlijk kan betekenen voor het leven van mensen”. De kardinaal acht het onmogelijk om over God te spreken “zonder te kijken naar de mens, naar het individu en naar de mensheid als geheel”. Een toespraak van God waarin lijden en behoefte geen plaats hebben valt in de leegte. “Er is geen God die op zo’n verkorte manier wordt begrepen – en ik heb er ook geen nodig”, zei Marx.

Aartsbisdom München en Freising

Met ongeveer 1,61 miljoen katholieken (vanaf mei 2021) is het aartsbisdom München en Freising het grootste van de zeven Beierse bisdommen en een van de belangrijkste bisdommen in Duitsland. Het strekt zich uit over een oppervlakte van 12.000 vierkante kilometer, voornamelijk in Opper-Beieren, en is voortgekomen uit het Freising-bisdom, dat St. Bonifatius in 739 oprichtte. Na de secularisatie in 1821 werd het bisdom verplaatst naar München en werd de verheffing tot aartsbisdom afgekondigd.

bron: domradio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *