Ad Limina-rapport: ontluisterend beeld Nederlandse kerk. (update)

Bisschoppen hebben geen begin van een ontwoord |

Van 7 tot en met 12 november zijn de Nederlandse bisschoppen op Ad Limina-bezoek in Rome. Daar geven ze de paus en de Romeinse curie een update van de staat van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland. Het rapport dat zij alvast naar Rome stuurden, is verre van rooskleurig. Maar in die twintig pagina’s komen de bisschoppen niet met een antwoord.

door Hendro MunstermanAnton de Wit / Katholiek Nieuwsblad

De Nederlandse bisschoppen tijdens hun Ad Liminabezoek van 2013 tijdens de eucharistieviering bij het graf van Petrus onder de Sint-Pieter.
De Nederlandse bisschoppen tijdens hun Ad Liminabezoek van 2013 tijdens de eucharistieviering bij het graf van Petrus onder de Sint-Pieter. beeld anp / Ramon Mangold

‘Ik heb geplant, Apollos heeft begoten, maar God gaf de groei.’ Met die woorden van de apostel Paulus uit de eerste brief aan de Korinthiërs besluiten de Nederlandse bisschoppen het rapport dat zij voorafgaand aan hun ad liminabezoek naar Rome stuurden.

Het klinkt vroom: natúúrlijk kunnen bisschoppen (en andere gelovigen) niet veel meer dan wat zaaien op de stugge Hollandse klei, en het vervolgens aan de voorzienigheid overlaten of en hoe het katholieke geloof hier opnieuw opschiet en vrucht draagt.

Maar het is ook een wrange uitsmijter na een twintig pagina’s tellend verslag dat vooral overkomt als een langgerekte klaagzang op de ontkerkelijking. Of het toont de onmacht van de bisschoppen: Nederland ligt nu in Gods handen, wij hebben gedaan wat we kunnen, meer kunnen we er ook niet van maken.

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

volg het liveblog over het Ad Liminabezoek

Bekijk een fragment uit het programma Op1 van dinsdag 1 november met Paul van Geest en Chazia Mourali over de halvering van de katholieke kerkgangers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *