Dit is voor christenen het belangrijkste verkiezingsthema. En het is niet klimaatverandering

Christenen vinden normen en waarden het belangrijkst als het ze bepalen op welke partij ze gaan stemmen. ‘Waarden als naastenliefde en rentmeesterschap staan hoog in het vaandel bij christenen’, reageert projectleider van GroeneKerken en voormalig ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber.

‘Maar in de praktijk krijgt een duurzaam leven weinig handen en voeten. Ik vind het mooi dat de politieke keuze van gelovigen waardegedreven is, maar teleurstellend dat dat niet leidt tot een hogere prioriteit voor klimaatverandering.’

Voor slechts 17 procent van de christenen is klimaatverandering één van de belangrijkste factoren bij het uitbrengen van een politieke stem. Dat percentage ligt beduidend lager dan bij de niet-gelovigen; van de gemiddelde Nederlanders geeft 29 procent aan dat de zorgen over het klimaat één van de belangrijkste thema’s is bij landelijke verkiezingen. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research, in opdracht van het Nederlands Dagblad en Groene Kerken. 

Het is opvallend dat andere thema’s zwaarder wegen in het stemhokje dan klimaatverandering zegt I&O-onderzoeker Asher van der Schelde. ‘Eerder zagen we dat christenen net zoveel klimaatzorgen hebben als anderen. Maar nu blijkt dat het geen doorslaggevende rol speelt in de stemkeuze.’ Als klimaatverandering voor hen wél een doorslaggevende rol speelt, kiezen christenen eerder voor GroenLinks dan voor de ChristenUnie. Slechts één vijfde van de christenen voor wie klimaatverandering één van de belangrijkste thema’s, stemt op de CU, het CDA of de SGP. 

rijke jongeling

Christenen vinden normen en waarden, de kloof tussen arm en rijk, ethische zaken en gezondheidszorg de belangrijkste thema’s bij de verkiezingen. Vergeleken met de rest van Nederland vinden christenen zaken als….

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld: groen links

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *