Katholieke Kerk Europa overlegt in een nieuwe vorm

Katholieke bisschoppen en andere kerkelijke vertegenwoordigers willen volgend jaar in een nieuwe aanpak de toekomst van hun kerk bespreken. Bijna 600 kerkelijke vertegenwoordigers zullen deelnemen aan het Europese deel van de Catholic World Synode, die van 5 tot 12 februari zal plaatsvinden in Praag, Tsjechië, twee derde van hen zal online verbonden zijn. De plannen voor de bijeenkomst werden woensdag in het Vaticaan gepresenteerd en zijn deel van de zgn. continentale fase van het synodale proces.

De voorzitter en vicevoorzitter van de Europese Bisschoppenraad CCEE, aartsbisschop Gintaras Grusas en kardinaal Jean-Claude Hollerich, lichtten de geplande procedure toe. Volgens Grusas zullen in de eerste fase van 5 tot 9 februari 200 afgevaardigden persoonlijk worden geadviseerd en 390 online. Daarna volgt op 10 en 11 februari een “reflectiefase”, waarbij alleen de voorzitters van de 39 Europese Bisschoppenconferenties betrokken zijn.

Op de eerste vijf consultatiedagen wordt elke bisschoppenconferentie vertegenwoordigd door 14 deelnemers. Dit zijn de respectievelijke voorzitter, drie aanwezige vertegenwoordigers en tien verbonden vertegenwoordigers. Er zijn ook 44 deelnemers aangewezen door de CCEE. Hollerich deed een beroep op de bisschoppenconferenties om teams te sturen die zo divers en representatief mogelijk waren en die ongeveer de kerkelijke realiteit in de respectieve gebieden weerspiegelden.

Zwitserland vertegenwoordigt Liechtenstein tijdens het synodale proces in Praag

De Raad van Europese Bisschoppenconferenties CCEE gevestigd in St. Gallen en de Raad van Europese Bisschoppenconferenties in Brussel en Straatsburg (ComECE) geven woensdag in Rome toe dat er gebieden zijn die niet vertegenwoordigd zijn in een bisschoppenconferentie. Maar ze zorgden ervoor dat alle katholieken konden deelnemen aan het dialoogproces – ook die in Liechtenstein.

Tegen 9 februari vindt een eerste fase plaats, waaraan 200 gelovigen zullen deelnemen. Er zijn vertegenwoordigers uit 45 Europese landen, waaronder die van de Grieks-Katholieke Kerken in Europa verenigd met Rome. Dit lijdt vooral onder de campagne van Poetin tegen Oekraïne. 156 afgevaardigden komen rechtstreeks van de 39 bisschoppenconferenties die tot de LMOE behoren.

Volgens het CCEE-secretariaat zijn de debatten in Praag toegankelijk voor de media. Op basis van een Europees onderzoek onder de lokale kerken dat al heeft plaatsgevonden, moeten de afgevaardigden voorstellen doen hoe het hele “Volk van God” in de toekomst samen met de bisschoppen kan worden betrokken bij beslissingen in de kerk. . Ook bespreken ze hoe de kerk haar missie kan vervullen in de hedendaagse maatschappelijke omstandigheden.

In oktober 2024 stemmen enkele honderden bisschoppen uit alle delen van de wereld in Rome over deze nieuwe manier van werken in de katholieke kerk, bekend als “synodaliteit”. Er wordt rekening gehouden met de voorstellen van de afzonderlijke continenten. Hollerich benadrukte dat het erom ging een “katholieke weg van synodaliteit” te vinden, die een aparte weg zal zijn, onderscheiden van de protestantse synodes, of de synodes van de oosterse kerk.

(kath.ch/vatican news – mg)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *