Kunstmatige intelligentie beschermt de Dom van Aken tegen brand

Karel de Grote onder constante observatie |

In totaal 50 camera’s in 16 kamers en 20 kilometer kabels: om de Dom van Aken te beschermen tegen brand, gebruiken experts de nieuwste technologie. De beelden van de brand in de kathedraal Notre-Dame in Parijs zijn nog maar al te aanwezig.

Bij brand kunnen er enkele minuten verstrijken voordat de rookmelders op 30 meter hoogte afgaan. Kostbare minuten – het koorgestoelte in de Dom van Aken had allang in brand kunnen staan.

Zo is het tenminste tot nu toe gegaan. In de toekomst zou het echter maar een paar seconden moeten duren: dan zullen 50 camera’s met de nieuwste technologie de voormalige kroningsplaats van de Duitse koningen beschermen.

Merk in Notre-Dame

Flashback: Op 15 april 2019 veroorzaken bouwwerkzaamheden brand in de beroemde kathedraal Notre-Dame in Parijs. Het duurt niet lang en ze staat in brand. Het middeleeuwse dakgebinte, delen van het gewelf en de 19e-eeuwse noktoren zijn volledig verwoest.

In Aken begint Dombouwmeester Helmut Maintz na te denken. Hoe goed is de kathedraal, gebouwd aan het begin van de 8e en 9e eeuw, het eerste koepelvormige gebouw ten noorden van de Alpen sinds de oudheid, beschermd tegen een soortgelijke catastrofe? Een eerste antwoord: het dak ziet er zo slecht nog niet uit. De houten dakspanten uit de 17e eeuw zijn voorzien van een brand- en blussysteem, een herhaling van de Parijse catastrofe lijkt onwaarschijnlijk.

Binnen in de kathedraal ziet het er echter anders uit. Als hier brand uitbreekt, kan het gebouw en daarmee ook de laatste rustplaats van Karel de Grote snel en ernstig beschadigd raken. Naast mogelijke vuurlasten zoals de houten koorstoelen, het orgel en de grote kasten in de sacristie, vormt ook de elektrische installatie met bijbehorende kabels, waarvan sommige 40 jaar oud zijn, een bron van gevaar.

https://www.werelderfgoedfotos.nl/images/galleries/119/full/12.Aachen%20Cathedral.jpg

Nieuw brandbeveiligingsconcept ontwikkeld

Maintz komt in contact met verschillende experts en hij krijgt ook de Hogeschool van Aken aan boord. Zij ontwikkelen een brandbeveiligingsconcept dat met kunstmatige intelligentie het interieur van de kathedraal niet alleen tegen brand, maar ook tegen inbraak en vandalisme beschermt. Hiervoor is een miljoen euro begroot, waarvan driekwart wordt gefinancierd door de Dombauverein en een kwart door de deelstaat Nordrhein-Westfalen.

Om de kathedraal niet voor het publiek te hoeven sluiten, werd de nieuwe elektrische bedrading aangelegd terwijl de oude nog in bedrijf was. Er werd 20 kilometer kabel, inclusief datalijnen, aangelegd – geen gemakkelijke taak als het gaat om monumentenbescherming en alle mozaïeken, marmer en schilderijen, zegt Maintz: “Rechts of links, hoe komen we daar voorbij?”

Een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van camera’s installeert 50 van de kleine zwarte dozen in 16 kamers. Stuk voor stuk zijn het krachtige computers die werken met kunstmatige intelligentie. Er wordt gezegd dat dit de eerste keer is dat een dergelijk beveiligingsconcept in een kathedraal wordt gebruikt.

De experts demonstreren in de koorzaal hoe de techniek werkt. Ze maken vuur in een kleine kom, vlammen schieten snel omhoog. Het duurt minder dan drie seconden voordat de camera een alarm activeert.

Als dit geen demonstratie was, zou direct de brandweer worden gealarmeerd. De bluseenheid ontvangt niet alleen informatie over een brand in de kathedraal, maar kan via video ook direct de exacte locatie van de brand opvragen. “Ze weten wat er speelt voordat ze het gebouw betreden”, zegt ingenieur Ralf Wolters van het studiebureau dat met het project is belast.

Gebruik camera’s om u te beschermen tegen inbraken

Daarnaast moeten de camera’s de kathedraal beschermen tegen inbraken. Ziet u ‘s nachts beweging, waarschuw dan de politie. Als iemand tijdens openingstijden te dicht bij een van de waardevolle spullen stapt, klinkt er een luid alarm.

En als er te veel mensen tegelijk in het gebouw zijn, wordt de Domschweizer via de mobiele telefoon op de hoogte gebracht en kan hij ingrijpen. Dankzij de nieuwe datalijnen heeft de kathedraal straks niet alleen overal wifi, maar kan in de toekomst de hele gebouwtechniek digitaal worden aangestuurd en kan luchtvochtigheid en temperatuur worden geregeld.

De kunstmatige intelligentie lijkt goed getraind: het kan onderscheid maken tussen iemand die een kaars aansteekt voor gebed en een ongecontroleerd vuur. Bij wierook is de situatie echter anders. Rook is rook, of het nu opstijgt tot eer van God of niet. Het nieuwe systeem zal daarom voor wierookzware diensten moeten worden uitgeschakeld.

bisdom Aken

Het bisdom Aken is een van de vijf bisdommen in Noordrijn-Westfalen. Het meest westelijke bisdom van Duitsland grenst aan België en Nederland. Het strekt zich uit van de noordelijke Eifel rond Euskirchen tot aan de Nederrijn met de steden Mönchengladbach en Krefeld. Met ongeveer 1,0 miljoen leden is het bisdom een ​​van de middelgrote bisdommen in Duitsland.  De 333 parochies zijn georganiseerd in 71 “gemeenschappen van parochies”. 

bron: domradio/kna

beeld: https://welterbedeutschland.de//Dom-c-Bernd-Schroder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *