Wat is na de Giro555-actie voor Oekraïne bereikt?

bericht van Cordaid |

Tijdens de succesvolle Giro555-actie voor Oekraïne heeft het Nederlandse volk begin dit jaar meer dan 170 miljoen euro gedoneerd voor noodhulp aan oorlogsslachtoffers. Cordaid, in dit verband deel van Caritas Internationalis, heeft 16 miljoen euro van die opbrengst gekregen, waarvan nu ongeveer een derde is uitgegeven. Daarmee hebben we zeker 390.000 mensen bereikt.

Sinds het begin van de oorlog in februari is het duidelijk dat Oekraïne zich in een aanhoudende humanitaire ramp bevindt. De stijgende prijzen voor voedsel en energie verergeren de situatie en veel Oekraïners maken zich zorgen over de invallende winter.

Cordaid verleent hulp in Oekraïne en omringende landen via lokale zusterorganisaties uit het Caritas-netwerk, een wereldwijd verband van katholieke hulporganisaties. Deze organisaties werken al sinds 2014 in het crisisgebied in Oost-Oekraïne en hebben samen al meer dan 1 miljoen mensen geholpen.

Vaklieden en vrijwilligers Caritas Ukraine werken in Irpin hard om beschadigde huizen winterklaar te maken.Vrijwilligers van Caritas zijn in Irpin hard aan het werk om beschadigde huizen winterklaar te maken. Beeld: Caritas Ukraine

Onze hulp tot nu toe

In Oekraïne verleent Caritas noodhulp aan ontheemden en mensen die zijn achtergebleven in de oorlogsgebieden. Vrijwilligers zorgen voor voedsel, water, onderdak, brandstof voor verwarming, transport, hygiënekits, medische zorg, psychosociale steun, informatie, geld, onderdak, opvang, beddengoed en kleding.

Daarnaast hebben de hulpverleners kindvriendelijke ruimtes opgezet en organiseren zij huisbezoeken om ouderen en zieke mensen blijvend te ondersteunen.

Bekijk deze fotoreportage over de hulp van Caritas in Oekraïne:

beeld: Caritas Internationalis/Cordaid/flicker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *