Een nieuwe lente voor de katholieke kerk? Vrouwen en de Synode

INTERVIEW

Het Nederlands Dagblad zoekt naar perspectief voor het nieuwe jaar. Wat staat er voor moois te gebeuren, en hoe kunnen zorgelijke trends ten goede worden omgebogen? Vandaag: wordt 2023 het jaar waarin de katholieke gelovigen hun kerk terugkrijgen?

door Hendro Munsterman in het Nederlands Dagblad

SYNODE 2023

DEVENTER
De synode van paus Franciscus duurt drie jaar en is bijna halverwege. De paus wil dat alle gelovigen meepraten over de toekomst van de kerk. In Nederland nam theoloog en uitgever Laetitia van der Lans een jaar geleden het initiatief om katholieke vrouwen actief mee te laten praten. 
Dit succesvolle initiatief vindt doorgang en zal komend jaar leiden tot de oprichting van een ‘werkorganisatie’ die de door paus Franciscus aangezwengelde ‘lente in de kerk’ in Nederland moet laten landen.

In 2023 staan twee grote synodale ontmoetingen op de katholieke kerkelijke agenda: een Europese ontmoeting in Praag en een bisschoppensynode in Rome. Wat verwacht u daarvan?

‘Die twee grote bijeenkomsten zijn als piketpalen natuurlijk erg belangrijk. Maar eerlijk gezegd vind ik het nog veel belangrijker dat dit synodale proces in de Nederlandse Katholieke Kerk gaat landen en dat het zich gaat verbreden. Het gaat over een nieuwe vorm van kerk-zijn. Maar heel veel gelovigen weten niet of nauwelijks dat het bestaat. In sommige parochies is er zelfs niet of nauwelijks aandacht voor geweest.’ 

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld: de zalige zalm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *