Ingreep Vaticaan bij gemeenschap rond Amsterdamse Mariaverschijningen.

“De paus zit er bovenop”

De religieuze gemeenschap die de motor vormt achter de devotie rond de Amsterdamse ‘Mariaverschijningen’ is enkele maanden geleden discreet onder Vaticaanse controle geplaatst. De stichter van de ‘Familie van Maria’, pater Paul Maria Sigl, is uit zijn functie gezet. Maar de redenen ervoor blijven duister.

door Hendro Munsterman in het Nederlands Dagblad

‘Ik moet daar eigenlijk niet over praten’, zegt bisschop Jan Hendriks van het bisdom Haarlem-Amsterdam als hem gevraagd wordt wat de aanleiding voor de pauselijke ingreep is geweest. Wie dat wel kunnen verwijzen door, zijn niet bereikbaar of hun telefoonnummers blijken afgesloten.
De Familie van Maria beheert het pastoraat in de kapel van de Vrouwe van Alle Volkeren aan de Diepenbrockstraat in Amsterdam. Dit is een bedevaartsoord voor aanhangers van de vermeende Mariaverschijningen die tussen 1945 en 1959 zouden hebben plaatsgevonden. 

medeverlosseres

Rome maakte in 2020 een definitief einde aan de Amsterdamse droom om een ‘Lourdes aan de Amstel’ te worden, hoewel die door verschillende Haarlemse bisschoppen werd gedeeld en ondersteund: de ‘verschijningen’ zijn niet van bovennatuurlijke oorsprong. Maria mag wel onder de titel van ‘Vrouwe van Alle Volkeren’ worden vereerd. Maar zij heeft volgens Rome dus niet gevraagd om een nieuw dogma waarin zij wordt vereerd onder de titels ‘Medeverlosseres, Middelares en Voorspreekster’.

Bisdom Haarlem-Amsterdam accepteert dat Amsterdamse verschijningen niet echt zijn

De Familie van Maria, wiens lot en identiteit onlosmakelijk met deze devotie samenhangt, heette eerder ‘Familie van Maria Medeverlosseres’. Het besluit deze onder pauselijke curatele te stellen werd voorafgegaan door een ‘apostolische visitatie’, een door het Vaticaan ingesteld intern onderzoek.

Bisschop Jan Hendriks van het bisdom Haarlem-Amsterdam bevestigt dat tegenover het Nederlands Dagblad.

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *