Het boek van Gänswein haalt bij voorbaat de krantenkoppen

“Niets dan de waarheid”

Fragmenten uit een boek van aartsbisschop Gänswein haalden vrijdag de krantenkoppen in Italiaanse kranten. Blijkbaar klaagde Gänswein later over zijn verlof en overplaatsing door paus Franciscus. Dit meldt het Romeinse dagblad “Il Messaggero” onder de kop “Op de dag van de begrafenis viel Georg Gänswein Bergoglio aan”.

Gänswein was “geschokt en sprakeloos”

Toen de zittende paus hem in februari 2020 voor onbepaalde tijd verlof gaf van zijn post als “prefect van het pauselijke huishouden”, was hij “geschokt en sprakeloos”, zei Gänswein. Hij schrijft dat in het boek “Nient’altro che la verita” (Niets dan de waarheid), waarvan nu enkele fragmenten openbaar zijn gemaakt. De paus gaf Gänswein destijds verlof als prefect met het verzoek om voortaan uitsluitend voor de toen 92 jaar oude paus emeritus te zorgen.

Benedictus wilde dat Franciscus van gedachten veranderde

Benedictus XVI Ik reageerde destijds op de beslissing van zijn opvolger met de ironische woorden: “Ik denk dat paus Franciscus mij niet langer vertrouwt en dat hij wil dat jij over mij waakt.” Vervolgens benaderde hij persoonlijk zijn opvolger om van gedachten te veranderen, maar zonder succes.

Kritiek op de uitspraken van Gänswein

Ondertussen gaf de Italiaanse curie-aartsbisschop Vincenzo Paglia kritisch commentaar op de recente publicaties uit het Gänswein-boek.
“Stilte zou beter zijn”, zei Paglia tegen RAI’s populaire radioprogramma Radio Ach’io. Blijkbaar zijn er verwondingen en pijn, maar toch zou het ‘beter zijn om te zwijgen en de ware boodschap van Benedictus XVI te zoeken’.
Paglia (77) is al tientallen jaren nauw verbonden met de communiteit van Sant’Egidio en staat sinds 2016 aan het hoofd van de Pauselijke Academie voor het Leven.

bron: domradio.de

beeld wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *