Nieuwe onthullingen over de overleden paus

Paus Benedictus XVI kondigde zijn ontslag aan in februari 2013 omdat hij tijdens zijn ambtsperiode aan slapeloosheid leed. Dat meldt het tijdschrift “Focus”, daarbij verwijzend naar een brief van Benedictus aan zijn biograaf Seewald.

In de brief die Benedikt enkele weken voor zijn dood, op 28 oktober 2022, aan Seewald stuurde, staat letterlijk dat het “centrale motief” voor het ontslag “de slapeloosheid was die me sinds de Wereldjongerendag in Keulen voortdurend heeft vergezeld”. In augustus 2005 vond de Wereldjongerendag in Keulen plaats.
De “sterke remedies” die zijn lijfarts hem destijds voorschreef, werkten aanvankelijk en garandeerden zijn “beschikbaarheid” als paus. De medicijnen bereikten echter al snel “hun limieten”.

Seewald rechtvaardigt publicatie

“Tijdens zijn leven wilde Benedictus XVI geen ophef maken over de omstandigheden van zijn ontslag, dat gerechtvaardigd was door zijn uitputting”, zei Seewald tegen de KNA. Helaas werd er ook na zijn dood gespeculeerd over mogelijke andere redenen voor de stap.
“Geruchten over chantage en elke vorm van druk die op hem werd uitgeoefend, blijven aan de orde”, zei de publicist Seewald. Verder wordt vermoed dat de “Vatileaks”-affaire de echte reden was.
Hij voelde zich daarom verplicht om “het cruciale detail dat mij was toevertrouwd uit de medische geschiedenis van de Duitse paus te publiceren”, zei Seewald. “Ik hoop dat hiermee eindelijk een einde komt aan de complottheorieën en gekke speculaties.” Het ontslag was vanwege gezondheidsredenen, “precies zoals hij het verwoordde in zijn ontslagverklaring”.

Al in 2010 had de toenmalige paus hem, Seewald, in zijn interviewboek “Licht der Welt” ondubbelzinnig aangekondigd dat hij gebruik zou maken van de mogelijkheid om af te treden zodra zijn krachten het hem niet langer toelieten het ambt van Peter uit te oefenen. . Helaas heeft bijna niemand er iets van gemerkt.”
Seewald heeft zelf een nieuw boek van Hoffmann en Campe gepubliceerd, getiteld “Benedikts Legacy”, dat in de komende dagen verschijnt. De auteur legt uit dat de brief van 28 oktober 2022 “wegens tijds- en productieredenen” niet meer kan worden opgenomen. 

Ernstig incident bij reizen naar Mexico en Cuba

Tijdens zijn reis naar Mexico en Cuba in maart 2012 deed zich immers een ernstig incident voor. Volgens Benedikt in de brief pakte hij de ochtend na de eerste nacht zoals gewoonlijk zijn zakdoek. Die was “helemaal doorweekt met bloed”. “Ik moet ergens tegenaan zijn gebotst in de badkamer en gevallen zijn.” Een chirurg wist de zaak “godzijdank” zo te behandelen dat de verwondingen niet zichtbaar waren.

Na dit ongeval drong zijn nieuwe lijfarts aan op minder slaappillen en stond erop dat Benedictus alleen ‘s ochtends in het openbaar zou verschijnen op toekomstige reizen naar het buitenland. Volgens Benedikt was het hem duidelijk dat deze beperkingen op medische gronden “slechts korte tijd konden gelden”. Omdat de volgende grote reis naar het buitenland, Wereldjongerendag in Rio de Janeiro, in juli 2013 zou plaatsvinden en Benedictus wist dat hij deze datum niet meer zou kunnen “regelen”, plande hij zijn ontslag zo vroeg dat na Rio een ” nieuwe paus” zou kunnen reizen.

Kan geen ambt uitoefenen

Benedictus XVI benadrukte in de brief aan Seewald dat hij na “nuchtere en doordachte overweging” tot het besluit was gekomen om ontslag te nemen op 28 februari 2013. Zijn opvolger, paus Franciscus, gekozen op 13 maart 2013, vloog naar Rio voor Wereldjongerendagen. Benedictus XVI stierf op 95-jarige leeftijd op oudejaarsavond 2022.

bron: domradio.de

beeld: wikipedia / vaticanmedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *