Paus Franciscus: Homoseksualiteit moet overal uit het wetboek van strafrecht

Paus Franciscus vindt dat homoseksualiteit overal uit het wetboek van strafrecht moet en de kerk moet helpen dit voor elkaar te krijgen. Homoseksualiteit is wereldwijd nog in 67 landen strafbaar. De paus doet zijn uitspraken vlak voor een bezoek aan Afrika. De vraag of homoseksualiteit zondig is liet hij opvallend in het midden.

door Hendro Munsterman in het Nederlands Dagblad

VATICAANSTAD

‘Homo zijn is geen misdaad maar een menselijke staat’, zei Franciscus in een lang interview met het persbureau Associated Press. Dat sommige bisschoppen wetgeving die homoseksualiteit verbieden steunen vindt hij onbegrijpelijk. Deze hebben volgens Franciscus ‘een proces van bekering nodig’. Het gaat altijd om ‘tederheid, alsjeblieft, zoals God dat ook voor een ieder van ons heeft’.

Franciscus doet zijn uitspraken op de vooravond van zijn bezoek aan de Democratische Republiek Congo (RDC) en Zuid-Soedan, twee landen die hij van 31 januari tot 5 februari zal aandoen. 
In meerdere Afrikaanse landen, zoals in Zuid-Soedan, is homoseksualiteit strafbaar. In RDC staat homoseksualiteit niet als zodanig vermeld in het wetboek, maar wordt een zedenwet zeden soms gebruikt om homoseksuelen te discrimineren of te vervolgen. Franciscus leek daarop te doelen toen hij sprak over landen die homoseksualiteit ‘niet direct noemen, maar op een verborgen manier spreken over ‘onnatuurlijke handelingen’.

Lees het volledige artikel in het Nederland Dagblad

beeld: shutterstock, Ricardo de Lucca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *