Onbegrip in Zuid-Sudan over homo-uitspraken Franciscus

Op vooravond van pausbezoek:

Maandagmiddag ging paus Franciscus naar de basiliek Santa Maria Maggiore in Rome om te bidden voor zijn reis naar de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan die dinsdag begint.

 De oproep van paus Franciscus om homoseksualiteit overal uit het wetboek van strafrecht te halen is in Zuid-Sudan niet in goede aarde gevallen. Een Zuid-Sudanese minister raadt de paus aan het onderwerp tijdens zijn bezoek volgende week niet aan te snijden. De paus zelf heeft ondertussen zijn uitspraken in een brief aan Amerikaanse homoseksuelen verduidelijkt.

door Hendro Munsterman in het Nederlands Dagblad

ROME

‘Als hij komt en ons gaat vertellen dat huwelijken van mensen van hetzelfde geslacht geoorloofd zijn, krijgt hij een negatief antwoord’, zei de minister van informatie, Michael Makuei Lueth. 

God heeft bij de schepping van man en vrouw ‘geen fouten’ gemaakt, ‘Hij zei hen de wereld te bevolken’, vindt de minister, die overigens tegenover de radiozender Radio Tamazuj zei dat hij niet verwacht dat het onderwerp op de agenda van het ‘historische bezoek’ staat. Maar hij wees erop dat ‘onze grondwet helder is en stelt dat een huwelijk tussen twee verschillende geslachten plaatsvindt en huwelijken tussen mensen van verschillend geslacht een misdaad zijn en bestraft worden’. In Zuid-Sudan kunnen homoseksuelen tot veertien jaar gevangenisstraf krijgen.

strafrecht

Paus Franciscus begint op vrijdag 10 februari aan een driedaags bezoek aan het door etnische en politieke conflicten verscheurde land. Het bezoek legt hij samen af met de anglicaanse aartsbisschop van Cantorbury, Justin Welby, en het hoofd van de Schotse gereformeerde kerk, Iain Greenshields. 

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *