Morgen: nationale dag van vasten en gebed in Oekraïne

Kiev, 23 februari 2023 – Morgen is het precies een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. De Oekraïense Raad van Kerken en Religieuze Organisaties (ВРЦіРО) roept alle Oekraïners op dan een nationale dag van vasten en gebed te houden. Bijna alle kerkgebouwen, synagogen en moskeeën zullen 24 uur lang toegankelijk zijn voor gebed.

“Sinds de wrede grootschalige Russische invasie van Oekraïne is al een jaar verstreken. Maar helaas worden wij geconfronteerd met het nieuws over een groot Russisch offensief met de mobilisatie van troepen voor een nieuwe grootschalige aanval op Oekraïne. Met de verjaardag van 24 februari in aantocht verwachten wij op deze dag nieuwe militaire operaties en massale raketaanvallen”, aldus de interreligieuze raad.

Velen beschouwen het als een wonder dat de Oekraïners erin geslaagd zijn om het Russische invasieleger, ondanks zijn numerieke overmacht, af te stoppen. De ВРЦіРО schrijft daarover: “Wij geloven dat dit een voorbeeld is van hoe God tussenbeide kwam, als  antwoord op het krachtige gebed voor Oekraïne. Daarom is het nu erg belangrijk voor gelovigen van alle denominaties om zich op vrijdag 24 februari 2023 te verenigen in vasten, gebed en het doen van goede daden (geven van aalmoezen) voor de overwinning van Oekraïne, voor zijn wedergeboorte en geestelijk herstel.”

De Oekraïense Raad van Kerken en Religieuze Organisaties werd in 1996 opgericht. De ВРЦіРО is onafhankelijk van de Oekraïense regering, politieke partijen en andere niet-gouvernementele organisaties. Thans omvat de raad vijftien kerken en religieuze organisaties en één interkerkelijke organisatie: waaronder orthodoxe, Grieks- en rooms-katholieke, protestantse en evangelische kerken, alsmede joodse en islamitische religieuze verenigingen. Daarmee vertegenwoordigt de raad meer dan 90 procent van alle religieuze organisaties in Oekraïne.

bron: kro-ncrv.nl

beeld: https://media.istockphoto.com/id//foto/christian-church-behind-a-fence-with-barbed-wire-photo.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *