Paus spoort Congo’s jeugd aan tot bestrijden corruptie

Uitbundig gejuich voor waarschuwingen

Tijdens een bijeenkomst met tienduizenden jongeren in Kinshasa riep paus Franciscus de jonge generatie in Congo op om de toekomst in handen te nemen van een land dat wordt gekenmerkt door conflicten en corruptie. “De kerk over de hele wereld staat achter jullie bij deze uitdaging”, zei hij donderdag in de Congolese hoofdstad. Een daverend applaus was het gevolg.

Groot enthousiasme voor de paus

In de sportarena “Stadion van de Martelaren”, dat plaats biedt aan 80.000 mensen, werd de 85-jarige paus met meer enthousiasme dan ooit tevoren ontvangen tijdens zijn verblijf in Kinshasa. Iedereen is “onmisbaar en verantwoordelijk” voor de kerk en het land en zou “onverschrokken dromers van een meer verenigde wereld” moeten zijn, riep Franciscus. Uit hun handen zou “de vrede die dit land mist” kunnen komen.

Lage levensverwachting in Congo

Congo heeft een van de jongste bevolkingsgroepen ter wereld; tweederde is jonger dan 25 jaar. Tegelijkertijd is de levensverwachting laag.. Congo staat op de 166e plaats van 180 op de wereldwijde corruptie-index van Transparency International.
“Ik weet dat jullie meerdere keren hebben laten zien dat jullie in staat zijn om op te komen voor de mensenrechten en de hoop op een beter leven voor alle mensen in dit land, zelfs als dat grote opofferingen met zich meebrengt”, zei hij. “De Democratische Republiek Congo verwacht een andere toekomst van jou, want de toekomst ligt in jouw handen.”
In aanwezigheid van eregasten uit politiek en samenleving waarschuwde de paus de jongeren zich niet te laten manipuleren door individuen of groepen. Ze proberen “je te gebruiken om je land in een spiraal van geweld en instabiliteit te houden, om het te blijven controleren zonder rekening te houden met wie dan ook”.

Geef niet toe aan corruptie

In het bijzonder mogen ze nooit toegeven aan de “giftige verleidingen van corruptie”, zei paus Franciscus. In zijn toespraak, die gepaard ging met meditaties en gebaren, hield Franciscus de jonge katholieken voor dat gebed het “krachtigste wapen” is.
Tegen de achtergrond van een decennialange oorlog met de ernstigste mensenrechtenschendingen tegen burgers riep hij op tot vergeving. “Vergeving gaat niet over het vergeten van het verleden, het gaat over het niet accepteren dat het zich herhaalt. Het gaat over het veranderen van de loop van de geschiedenis”, zei Francis. Wie vergeeft, brengt “liefde waar liefde wordt afgewezen. Wie vergeeft, schept een toekomst”, zei de paus.

leken in hun kracht zetten

Hij moedigde lekenkerkwerkers aan om actief deel te nemen aan het vormgeven van het heden. “Vandaag ligt in jouw handen”, zei de paus. De catechisten, die vaak het religieuze onderwijswerk en de vieringen in de parochies verzorgen zijn “voor veel gemeenschappen net zo belangrijk als water”. Vorig jaar heeft Franciscus met verschillende brieven de taken van leken in de kerk versterkt en ook de mogelijkheid geschapen tot regionaal aangepaste oplossingen.

In de tekst: Paus Franciscus hekelt wreedheden in Congo

“Men is geschokt door het onmenselijke geweld dat je met je eigen ogen hebt gezien en op je eigen huid hebt ervaren. En er zijn geen woorden voor; het enige dat overblijft is huilen, stilte. Bunia, Beni-Butembo, Goma, Masisi, Rutshuru, Bukavu , Uvira, plaatsen die nauwelijks genoemd worden in de internationale media: hier en elders worden veel van onze broeders en zusters, kinderen van dezelfde mensheid, gegijzeld door de willekeur van de sterkeren, door hen die de sterkste wapens hanteren, wapens die nog steeds circuleren.

bron: domradio/vatican news

beeld: https://www.vaticannews.va

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *